Nagykanizsa

2011.05.26. 15:47

Vöröskeresztes váltás :41 évnyi szolgálat után mondott búcsút

Alig egy hónapja vezetőváltás történt a Magyar Vöröskereszt városi szervezete élén: Antal Istvánné nyugdíjba vonulásával Szőlősi Márta vette át a titkári feladatokat. A régi, illetve az új vezetőt múltról, jelenről és a várható jövőről kérdeztük.

Sámel József

Lassan egy hónapja, hogy Szőlősi Márta személyében új vezetője van a Magyar Vöröskereszt városi szervezetének, ám a korábbi titkár, Antal Istvánné még napi szinten bejár a kanizsai csoport Sugár utcai épületébe. A régi és az új vezetővel a minap is együtt találkoztunk.

– Sok az aláírnivaló, de ettől függetlenül minden rendben zajlott az átadás-átvétel körül – mondta Antal Istvánné, aki érkezésünkkor is bőszen pecsételte a hivatalos papírokat. – Végül letelt, 41 év szolgálat után mondtam búcsút a Vöröskeresztnek. Viszszagondolva sok minden változott ez idő alatt, az 1970-es évek elején csak az egészségnevelés, a véradásszervezés, s a tisztasági mozgalom összefogása tartozott a feladataink közé, jóllehet abban az időben az egész nagykanizsai szervezet csak három főből állt. Az önkormányzattól a rendszerváltás után kezdtünk el feladatokat átvenni. Először a hajléktalanellátás került hozzánk, a kezdeti 20 fős szállót folyamatosan bővítettük, az évek során éjjeli menedékhelyet, nappali melegedőt, átmeneti otthont alakítottunk ki, így ma már 165 főnek tudunk elhelyezést biztosítani. A házi gondozás és a jelzőrendszeres szolgáltatás is szépen kibővült az elmúlt pár évben, ma már több száz egyedül élő, idős ember érezheti magát biztonságban a kanizsai és a zalakarosi kistérségben a jelzőkészülékeknek köszönhetően. Úgy gondolom: ez a szolgáltatás minőségi előrelépést jelent az időskorúaknak.


Mint azt megtudtuk: az elmúlt négy évtized alatt a véradás is jelentősen változott. A volt vezető szerint korábban, mikor még működött a brigádmozgalom, sokan presztízst csináltak abból, hogy minél több vért adjanak. Ma már egyre nehezebb „begyűjteni” a szükséges mennyiséget.

– Az adományok terén viszont nagyon pozitívak a tapasztalataim, a kanizsai emberek már számos alkalommal bizonyították, hogy tudnak segíteni a rászorulókon – folytatta Antal Istvánné. – Az elmúlt évtizedekben jó párszor vittünk segélyszállítmányokat az erdélyi Kovásznára, de legutóbb a vörösiszapkatasztrófa sújtotta Devecserben is sok adományt sikerült szétosztani. Ezek bizony örömteli pillanatok, mint ahogy az is, amikor a kanizsai lakosság 2 millió forintot gyűjtött össze egy zalaegerszegi kislány javára.

A volt kanizsai titkár úgy tervezi: továbbra is nyüzsögni szeretne, nem akar kivonulni a közéletből. Igaz, most több ideje marad az utazásra, jó pár, számára még felfedezetlen ország és táj várja. 


Az együttműködésen van a hangsúly
Szőlősi Márta április közepe óta tölti be új pozícióját. Mint mondta: pályázat útján nyerte meg a titkári munkakört, s egyelőre a százfős munkacsoport tagjaival, tevékenységével ismerkedik. Az új vezető számára persze nem teljesen ismeretlen a Vöröskereszt munkája, a szociális bizottság tagjaként széles körű ismeretekkel rendelkezik. Mint mondta: a segítségnyújtás nem politikai kategória, ezért mindenkivel szeretne együttműködni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!