Nagykanizsa

2011.05.08. 12:18

A város bora a fehér Királyleányka és vörös Látóhegyi Merlot-Shiráz

Bár az elmúlt esztendő csapadékos időjárása nem kedvezett a borkészítésnek, ennek ellenére több kimunkált, zamatos nedűt kóstolhatott a zsűri a szombaton megrendezett városi borversenyen Nagykanizsán.

Sámel József

A kanizsai hegyközség által szervezett versenyre összesen 31 mintát  16 fehérbort és 15 rozét, illetve vörösbort  neveztek a gazdák, aki a helyszínen maguk is végigkóstolhatták a borokat, hiszen a bírálat ezúttal nyílt értékeléssel történt.

A zsűri idén is neves borászokból állt össze, Feind Péter és Dezsényi Ágnes mellett, Zilai Zoltán, a Magyar Borakadémia főtitkára pontozta a kanizsai borokat.

- Több mint tíz éve állandó tagja vagyok a kanizsai borverseny zsűrijének, így bizton állíthatom, hogy folyamatos fejlődés tapasztalható a borok minőségét és a gazdák hozzáértését illetően - mondta Zilai Zoltán.


- Gyilkos év volt a tavalyi a borkészítés szempontjából, a napsütés kevés volt, a csapadék hirtelen és nagy mennyiségben esett le, így aki nem kezdte el időben a növényvédelmi munkákat, az nem tudott egészséges szőlőt szüretelni - mondta Sneff Antal, aki a szerencsések közé tartozott, hiszen háromféle fehérbort és egy rozét is nevezni tudott a versenyre.

- A borkészítés szempontjából most előny volt a kisbirtokos szerkezet, amivel a kanizsai hegyközség rendelkezik, hiszen pár hektárnyi területen nem okozott akkora gondot a szőlővédelem és a szüret, mint egy nagygazdaságban - említette Förhénci Horváth Gyula, a helyközség elnöke, aki sajnálattal jegyezte meg, hogy idén kénytelenek elnapolni a Vinalia Canissa országos borverseny megrendezését, miután a tavaly elnyert támogatás nem érkezett meg a bormarketing-alapból.

A városi versenyen szombaton viszont győzteseket is hirdettek, a város fehérbora elismerő címet Németh József Szentgyörvári Királyleánykája nyerte el, míg a város vörösbora címet Horváth Miklós Látóhegyi Merlot-Shiráz bora érdemelte ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!