Nagykanizsa

2010.12.02. 18:15

Nem csak imádkoznak, cselekednek is

Az advent nemcsak az ünnepek, hanem az ajándékozás időszaka is. A kiskanizsai Sarlós Boldogasszony Karitász csoport ennek megfelelően csütörtöktől ismét jótékonysági vásárt rendez a kiskanizsai közösségi ház nagytermében.

Szalabán Attila


Téli és nyári cipők, egy hosszú fogast megtöltő kabátok látványa fogadta mindazokat, akik tegnap beléptek a kiskanizsai közösségi házba, ahol asszonyok kisebb csapata fogadta az érkezőket.

Az épületben a Sarlós Boldogasszony Karitász rendezett jótékonysági vásárt, melyen az adományokból felgyülemlett ruhákat, de még gyerekjátékokat is meg lehetett venni. S hogy ez miért jótékonyság? Mert bárki bármit választott, a plüssmacitól kezdve a tornacipőig mindent 100 forintért adtak a szervezők.

- Három évvel ezelőtt merült fel bennünk a gondolat, hogy imádkozás mellett tettekkel is ki kellene fejeznünk karitatív szándékainkat - magyarázta dr. Joós Lászlóné. - Ezt követően kezdtük el az adományok gyűjtését és szétosztását a rászorulók között, majd találtuk ki, hogy évente két alkalommal jótékonysági vásárt rendezünk. Ezen alkalmakkor jelképes összegért lehet vásárolni felnőtteknek vagy gyerekeknek ruhaneműket. A „vásárlók” így tehát könnyen gyarapíthatják most a mikulásra szánt, illetve a karácsonyi ajándékot, illetve a húsvéti csomagot.

- Az ünnepek előtt mindenképpen nagy segítség ez a jótékonysági vásár, főleg a nagycsaládosoknak - hallottuk Kondákor Attilánétól, aki ottjártunkkor nemcsak vett néhány ruhát, de két jókora szatyornyi adományt maga is hozott.

- Mi például hat gyereket nevelünk a párommal, ezért nagyszerűnek tartom ezt a kezdeményezést. Ha nem lenne, sok család bizony ajándék nélkül maradna, hiszen még a közüzemi számlákat, az élelmiszert is nehéz manapság kifizetni.

Mint megtudtuk, a Sarlós Boldogasszony Karitász egész évben, folyamatosan gyűjti az adományokat - melyeket a segítséget elfogadó családoknak, egyedülálló időseknek el is visznek a szervezet tagjai. A megmaradó felajánlásokból tartják meg a jótékonysági vásáraikat, melyek bevétele szintén jótékony célokra fordítódik.

- Szerencsére Kiskanizsán más településekhez viszonyítva nincs olyan nagyon sok rászoruló, illetve jó páran nem is anyagi segítségre vágynak, hanem jó szóra. Arra, hogy valaki leüljön velük beszélgetni, és meghallgassa őket - jelezte dr. Joós Lászlóné. - Mindennek igyekszünk eleget tenni, ahol tudunk, ott segítünk. Most éppen ruhavásárt rendeztünk, de volt már rá példa, hogy a gyógyszer kiváltásához vagy éppen a közüzemi számla kifizetéséhez kért tőlünk segítséget valaki. Erre is jó a mostani bevétel, hiszen keletkezik egy alap, melyet pontosan az ilyen jellegű kérések kielégítésére fordíthatunk. Reménykedünk abban, hogy ezt a munkát minél többen segítik majd - és így képesek leszünk egyre több ember, akár egész családok hétköznapjait és ünnepeit megszépíteni.


A Sarlós Boldogasszony Karitász rendszeresen katolikus templomba járó asszonyok csoportjából alakult meg. Manapság mintegy 30 aktív taggal rendelkeznek, de számos ember, szervezet támogatását is bírják. Legközelebbi nagyszabású rendezvényük december 11- én, a kiskanizsai templomban lesz: kiskanizsai vagy elszármazott mûvészek részvételével jótékonysági hangversenyt tartanak, melynek bevételéből a nagycsaládosokat, az egyedülálló időseket támogatják majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!