Nagykanizsa

2010.12.06. 03:29

Fejlődő városrész

Megalakulásának 10. évfordulójára emlékezett szombaton az Együtt Kiskanizsáért Egyesület, mely a Móricz Zsigmond Művelődési Házban tartott ünnepséget.

Szalabán Attila

- A hétköznapok forgatagában az évfordulók lehetőséget adnak az ünneplésre - jelezte Horváth Jánosné Plander Julianna. - Az elmúlt tíz évben nagyon szép eredmények valósultak meg a közös munka sikereként. Mindazok, akik a mai napon elismerést vehetnek át, nagyon sokat tettek azért, hogy városrészünk szebb, jobb és élhetőbb legyen. Remélem, hogy ez a folyamat nem ért véget, hiszen még nagyon sok az előttünk álló feladat. Nagy örömünkre ugyanakkor még rengeteg embert fel lehetne sorolni, ha mindazokat meg akarnánk említeni, akik sokat tettek Kiskanizsáért.

Az elnök köszönetét fejezte ki a város vezetése felé, jelezve: a nagykanizsai önkormányzat segítsége tette lehetővé a jubileum méltó megünneplését is.

- Nagy megtiszteltetésként éltem meg azt, hogy díszoklevelet kaptam - hangsúlyozta dr. Joós Lászlóné, aki többek között karitatív tevékenységéért kapott elismerést. - Örömmel tölt el az, hogy most is látható: Kiskanizsán van élet. Mindig akad valaki, aki hozzájárul a városrész ügyeinek előremozdításához.

A Sarlsós Boldogasszony Karitász vezetője rámutatott: a következő hét végén reményeik szerint ismét megmozdul Kiskanizsa népe, hiszen a templomban jótékony célú hangversenyt rendeznek, melynek bevételét a rászoruló nagycsaládok, illetve egyedülálló idősek megsegítésére fordítják.

- A rendszerváltást követően, 1990 decemberében történtek meg az első lépések a városrész életének aktivizálására - idézte fel az elmúlt évtizedek történéseit Takács Zoltán. - Akkor két fontos teendőnk volt. Az első közülük a csatornázás, melytől gyakorlatilag a településrész léte függött. Példamutató összefogás eredményeként megvalósult, így elővehettük a másik kérdést. Munkált bennünk ekkor egy kis dac is: a korábban betiltott polgári olvasókört akartuk újjáéleszteni. Többeknek ugyan ódivatúnak tűnt az elnevezés, pedig egyedülálló, többértelmű fogalom, mely mindegyik értelmezésben valamilyen pozitívumot fejez ki. Végül meg is maradt a nevünknek - hiszen ezt a lépést is sikerült megtennünk.

A beszédek elhangzása után helybeli vagy Kiskanizsáról elszármazott művészek, tanulók produkcióit tekinthették meg az érdeklődők. Ezt követően pedig a Móricz Zsigmond Művelődési Ház emeleti galériájában megnyílt a Hajszálgyökerek című kiállítás, mely Horváth Jánosné Plander Julianna által összegyűjtött korabeli fotók segítségével mutatja be Kiskanizsa egykori életét - a színjátszókat és más civil szerveződéseket.

A jubileumi rendezvény díjazottjai

Az Együtt Kiskanizsáért Egyesület megalakulásának 10. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen az élet számos területén dolgozó helybeli polgár kiemelkedő tevékenységét, eredményeit ismerték el. Díszoklevelet vehetett át Bencze Lajos, Kálcsics László, Horváth Ferenc, Kápolnás Zoltán, Hohl László, dr. Joós Lászlóné, Rodek György, Takács Zoltán, Kunics Zsuzsanna, dr. Molnár Ágnes valamint Tulman Gézáné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!