Nagykanizsa

2010.10.28. 07:29

Akad tennivaló Miklósfán: forgalomlassítás, közvilágítás, bankautomata is kellene

Bár kívülállóként alaposan megcsodáltuk Miklósfa szépségét, rendezettségét, de a helybeliek segítségével megismerhettük a nagykanizsai városrész gondjait, problémáit is.

Szalabán Attila

- Az komoly jelentőséggel bírt, amikor elkészült Nagykanizsa és Miklósfa között a kerékpárút, hiszen azóta legalább a bicikliseknek nem kell a főúton haladniuk - ezt már Finta Sándortól hallottuk. - Csakhogy a város illetékesei megfeledkeztek arról, hogy vannak, akik még sötétben útra kelnek - márpedig a kerékpárúton semmilyen világítás nincs, nem látni semmit. Az útburkolati jelek felfestését is már isten tudja, hány évtizede halogatják. Egy körút Miklósfán elég, hogy bárki láthassa: ezen a téren bizony komoly hiányosságok vannak.

A jelenleg koszorúkötéssel foglalkozó férfi egy, a mindennapos üzleti életet is befolyásoló hiányosságot vetett fel. Mint rámutatott, Miklósfán nem található bankautomata. Annak hiányában kizárólag a postán tudnak a helybéliek pénzt felvenni - vagy pedig be kell menniük a több kilométerre eső belvárosba. Pedig védett, biztonságos hely lenne, ahová telepíteni lehetne egy bankjegykiadó automatát - ám ehhez valamelyik bankkal kellene felvennie a város vezetésének a kapcsolatot.


Az alkalmas pontok egyike a Mindenki Háza lenne, melyet éppen 20 évvel ezelőtt, széles körű társadalmi összefogás eredményeként hozott létre a helyi Közművelődési és Városrészszépítő Egyesület - Nagykanizsa egyik legnagyobb civil szervezete. Mint azt Dömötörfy Sándor elnök elmondta, a közelmúltban kezdték meg az épület felújításának második ütemét, melyet a város is támogatott, ám a helyiek minden egyes, Nagykanizsa által adott forinthoz kettőt tettek hozzá. Nem titkolt büszkeséggel jegyezte meg: tevékenységük eredményeként megélénkült a városrész kulturális élete, számos kör és klub alakult a Mindenki Háza falain belül, rengeteg programmal várják az érdeklődőket.


Gárdonyi József, Finta Sándor, de igazából minden beszélgetőpartnerünk szóvá tette azt is: bár sok betörés, lopás történt a városrészben, hiába kérték, nem kaptak önálló körzeti megbízott rendőrt. Pedig a miklósfaiak szerint erre komoly szükség lenne, hiszen meglehetősen távol vannak a nagykanizsai rendőrkapitányságtól, ugyanakkor a kertvárosias környezet, a szép házak számos bűnözőt vonzanak. Gyakran emlegették, hogy a közelmúltban teherautóval érkeztek a tolvajok egy házhoz, ahonnan értékes kisgépet zsákmányoltak. Egy arra járó látta az esetet - s ha lett volna közel rendőr, az a helyszínen tetten érhette volna a bűnözőket. Igaz, szerencsére így sem úszták meg: a rendszám alapján sikerült beazonosítani őket, ráadásul még a letenyei orgazda is rács mögé került.


Rekordmennyiségű kerekrépát főztek

Miklósfát 1872-ig Szentmiklósként, majd Horvátszentmiklósként, aztán Somogyszentmiklósként említették a térképek, jelenlegi nevét 1950-ben kapta. A török korban végvári harcok dúlták
a környéket, de a kuruc szabadságharcban is megfogyatkozott az itt élők száma. A községet 1982-től csatolták Nagykanizsához. Egyik nevezetessége a kerekrépa, melyből idén világrekordnak
számító 1500 adagot főztek egyszerre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!