Nagykanizsa

2010.08.13. 06:39

Szombatra megelevenedik Csaba királyfi alakja

Homokkomárom - Formálódik Csaba királyfi alakja a motorfűrész lánca nyomán. A Csingahegyi napok alkotóinak keze alatt ég a munka, de kedélyes borozgatásra is jut idő.

zaol.hu

 

- Faragott kapu, Madonna-szobor, illetve a székely királyfi szobra készül el a tábor ideje alatt - mondta el az ötletgazda, Tislér Zoltán. - Kovács barátunk pedig nem csak gyönyörű dolgait hozta el és állította ki, segít is nekünk azzal, hogy elkészíti a csapat vésőit. Ma csatlakozik hozzánk még Sarkadi Antal festő Erdélyből. De nemcsak a munkába lehet itt bepillantást nyerni: esténként kulturális műsorral vártuk az érdeklődőket. Kedden például a Tüttő János Nótakör Kamarakórusa adott nagy sikerű koncertet. Ma este Németh Ferenc hegedűtanár és tanítványai jönnek. Hogy mi a célunk? Megmutatni: vidéken, a műanyag világon túl is van élet.

Elismerő szavakkal szólt a hegyhátak birtokosairól, a falu és a környék háziasszonyairól, akik finomabbnál finomabb étkekkel, ízes szalámival és friss, omlós kenyérrel járultak hozzá az alkotómunka közbeni energiaveszteség pótlásához.Tislér Zoltán Csávás Csabával faragja Csaba királyfi szobrát, melyet szombat délután a település falunapja keretében avatnak fel, a kegytemplom felé vezető út mentén formálódó szoborparkban.

- Tölgyfából készítjük el az alkotást - bocsátotta előre Csávás Csaba, aki láncfűrészével bámulatos ügyességgel faragott ki egy-egy hajlatot az alakból. - Arcát ősmagyar leírások alapján formáljuk meg, a kompozíció alapja a székely himnusz. Elképzelésünk szerint a csillagösvényből egy ló alakja bontakozik ki, nyergében a kezében kardot tartó Csaba királyfival.

Az acél kardot Horváth Ákos készíti el, aki először vendégeskedik Tislér Zoltán birtokán.

- Örömmel jöttem, mert sajnos, nagyon kevesen ismerik munkánkat, a kovácsmesterséget - magyarázta. - Szinte nem is oktatják, ezért ma már nem sokan űzzük e hivatást, s még kevesebben vagyunk, akiknek ez a szakmájuk.

Michalovics László ősmagyar hagyományőrző egy nyeregtáska zárófedelére készített díszlemezt a szőlőlugas hűvösében. Elmondta: ősi turáni motívumokat használ, s alkotásait napról napra megcsodálják a látogatók - akik mind többen vannak. Hiába no, ami jó, annak híre megy...


Lehet, hogy nem is egy személy volt?
Csaba királyfi a székelyek legendás vezére. Életével kapcsolatban nincsenek megbízható adatok, egyes elméletek szerint alakjában nem egy, hanem legalább három személy mosódik egybe. A székely nép eredettörténete szorosan kötődik hozzá. Mikor szomszédos népek támadtak a székelyekre, azok Csaba királyfihoz imádkoztak és csoda történt. A Hadak Útján (ma Tejút), az égből jött egy lovas csapat, élén a királyfi. Megvédte népét a támadóktól, majd visszatért az égbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!