Nagykanizsa

2009.09.07. 02:28

Dániában jártak

Nagykanizsa (kv) - Tizenkét batthyányis tanuló vett részt azon a nagyszabású dániai nemzetközi diáktalálkozón, melynek valamennyi programja a környezetvédelem körül forgott.

Kelemen Valéria

A Föld számos országából összesen ötszáz fiatal gyűlt össze a diáktalálkozóra, melyre a Balti-tenger partján, az Als szigetén fekvő Sonderborgban került sor, azzal a céllal, hogy környezetvédelmi témában együtt gondolkodhasson, megoszthassa társaival országának az éghajlatváltozásból fakadó problémáit, valamint a környezetvédelemmel kapcsolatos jó gyakorlatát - tudtuk meg a projekt hazai vezetőjétől, a BLG-ben tanító Blasszauer Jánostól. 


A Dániában járt batthyányis diákok Blasszauer Jánossal
Fotó: Kelemen Valéria

Az augusztusi diáktalálkozón - melyet Frederik dán koronaherceg nyitott meg - a Diákháló Alapítvány szervezte magyar csapatot összesen tizenöt diák képviselte, tizenkettő közülük batthyányis tanuló volt. Mivel a gyerekek befogadó családoknál szálltak meg, így egy kis betekintést is nyerhettek a dánok hétköznapi életébe. 

- Alsionban, a csodálatos egyetemen vegyes csoportokban dolgoztak a diákok, s a műhelyfoglalkozásokat jeles környezetvédő szakemberek és kutatók segítették. Konkrét ötleteken, tanulmányokon munkálkodtak, melyeket aztán a szakértőkből álló zsűri előtt prezentáltak. A konferencia során megfogalmazott ötleteket és gondolatokat a rendezvény szervezői eljuttatják majd az ENSZ következő, 2009. december 7-18-áig esedékes koppenhágai éghajlat-változási konferenciájának szervezőihez - mondta érdeklődésünkre Blasszauer János, akitől azt is hallhattuk, hogy Als szigetén számos szélfarm hasznosítja a napjainkban annyira fontos megújuló energiát. Dánia az energiaszükségletének közel egyötödét szélerőművekkel fedezi, ami a legmagasabb arány világszerte. Élen jár a szélturbinák gyártásában és használatában egyaránt, továbbá arra törekszik, hogy ezt az arányt ötven százalékra növelje.

Az ötletek között szerepelt például egy napenergiával működő kerékpár, valamint az utakon felállított speciális fekvőkapcsoló , melyen áthaladva a járművek az utcai lámpákat felkapcsolják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!