Nagykanizsa

2009.08.17. 02:29

A falunapra még futja

Liszó, Újudvar - Több más zalai településhez hasonlóan Liszóban és Újudvaron is falunapot tartottak a hét végén. A két önkormányzat gazdasági kilátásai amúgy merőben ellentétesek.

Sámel József

Falunapot a legszegényebb és a leggazdagabb településeken is tartanak, s bár e két jelző nem pontosan illik a fent említett dél-zalai településekre, annyi bizonyos, hogy a liszóiak bizakodva tekintenek a jövőbe, míg Újudvaron a napi gondok emésztik a község vezetőit.

- Az idén nyertünk néhány pályázaton, ám az állami források csak nagyon nehezen érkeznek le az önkormányzathoz - panaszolta az optimistábbnak tűnő Novák Csaba, aki Liszó polgármestere. - Az idén sikerült felújítani a ravatalozót, s egy új falugondnoki buszt is vásároltunk. Mindehhez közel 7 millió forintos önrészt biztosított az önkormányzat, ami jelentősnek mondható a mai gazdasági viszonyok között. Persze feladat lenne még bőven, a játszótér felújítására is nyújtottunk be pályázatot, illetve a Hegyalja utca kialakítása sem tűrne halasztást. Az utóbbiakat önerőből viszont nem tudja felvállalni az önkormányzat, a pályázati források tehát elengedhetetlenek.

Mint az kiderült: a liszói vezető legnagyobb félelme mégsem a sikertelen pályázat, sokkal inkább a sikeresek önrészének előteremtése. Jövőre 40 millió forintos hitelfelvételt tervez a település, hiszen indul a falu szennyvízcsatorna-hálózatának kiépítése. A kistelepülésen ezzel párhuzamosan a horgásztó fejlesztését is célul tűzték ki, legalábbis a víz és az áramvételi lehetőség kiépítését szeretnék megoldani.

Apropó horgásztó! A liszói falunap egyik programját, a törpeharcsafogó versenyt itt rendezték, ám a pecásoknak nem volt nagy szerencséjük, a horogra ugyanis csak kárász és ponty akadt. A horgászok persze örültek ennek, a törpeharcsa ugyanis nem kedvelt hal errefelé. Kora délutánra a főzőverseny is kezdetét vette, majd kulturális programokra került sor, este pedig a Fiesta együttes muzsikált.

Újudvaron versenyek tömkelege várta a falubelieket és a vendégeket. A szervezők kispályás labdarúgótornát, kerékpáros ügyességi versenyt, háztáji traktorok futamát, illetve motoros- és quadbemutatót is rendeztek. A legnagyobb sikere azonban a falu legügyesebb embere versenynek volt, melynek során nemcsak erőre, hanem jó énekhangra is szüksége volt az indulóknak, hisz a színpadon dalra is kellett fakadni a falu előtt, ha valaki be akarta zsebelni a győzelmet.

- Ahol tudunk, takarékoskodunk, az óvoda és az iskola fenntartása ugyanis szinte az összes szabad pénzforrásunkat felemészti - jelezte Jakab Sándor polgármester. - Pedig lenne mit felújítani, az óvoda külső rekonstrukcióját például már évek óta tervezzük, de pénz hiányában nem tudunk előre lépni. Hasonló a helyzet a belterületi utakkal, évről évre egyre több a kátyú. Még szerencse, hogy a szennyvíz be van vezetve, ennek kiépítésére már nem kell költeni.

Végighallgatva az újudvari polgármester által elmondottakat, ugyanakkor látva a falunapi programok gazdagságát, rákérdeztünk a disszonanciára. Jakab Sándortól azonban megtudtuk: a falunapot helyi és környékbeli cégek, vállalkozók is támogatták, olyanok, akiknek fontos Újudvar.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!