Misefa

2015.03.03. 16:40

A békáknál itt a tavasz - Május végéig adnak munkát a természetvédőknek

Misefa - A falu feletti, nyugati domboldalon kedden megépítették az idei első békaterelő fóliakerítést. Nagyjából húsz éve már, hogy a kétéltűek tavaszi jövés-menését emberek segítik.

Varga Andor

Az egész annak idején a 76-os főúton, annak is a Zalacsányi-tó melletti szakaszán kezdődött. Az 1990-es években hirtelen nagyon nekilódult motorizáció először itt ütközött a fajfenntartás parancsának engedelmeskedő állatokkal. A békák az út északi oldaláról, az erdők talajába fúrt téli vackaikról ilyenkor megindulnak a vízhez, hogy szaporodjanak, ám az egyre élénkebb és sűrűbb forgalom mindig valóságos mészárlást végzett körükben a vándorútjukat keresztező aszfalton. Anno tetemek százai borították a közutat, előbb a békák odaútján, majd néhány hét múlva még egyszer, amikor a fajtársak megindultak visszafelé.

Csiszár Viktor, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park természetvédelmi őre (zöld kabátban) irányítja a munkálatokat Fotó: Pezzetta Umberto

Ennek vetett véget a természetvédők közbelépése, akiknek pár évre még azt is sikerült elérni, hogy Zalacsánynál békás közlekedési tábla hívja fel az autósok figyelmét: lassítsanak a békák kedvéért. (Az idei kerítést itt csütörtökön építik majd fel egyébként.) Aztán nem sokkal később újabb békás helyszínek jelentek meg a térképen: neuralgikus pont lett a megyeszékhelyen az alsóerdei Aranyoslapi-forrás, miután az autósok elkezdték használni a hegyen átvivő utat (itt a Domberdő Természetvédelmi Egyesület aktivistái most szombaton építik majd a kerítést), aztán a város mellett megépült elkerülőn a Szentgyörgyvári-patakon átívelő híd (ezen a helyszínen ma reggel 8 órakor kezdődik az építés), illetve bekerült a csapatba a Misefai-tó feletti domboldal is.

- Zalaegerszegen és Zalacsányban kapunk segítséget az önkormányzattól - mondta el Csiszár Viktor, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park természetvédelmi őre, aki a keddi, szerdai és csütörtöki munkálatokat irányítja. - Május végéig adnak nekünk feladatot békák: napi rendszerességgel ellenőrizzük a terelőket, és hordjuk át vödrökben a veszélyes útszakaszokon az állatokat előbb oda, majd vissza. Ebben segítségünkre lesznek idén is a zalacsányi iskolások.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!