Magyarszerdahely

2014.09.25. 16:10

Autista farmot építenek Zalában

Magyarszerdahely - Hatvanhatmillió forintból farmot alakítanak ki autisták számára az újnéppusztai otthonban.

Horváth-Balogh Attila

A Fogyatékosok Rehabilitációs Intézete és Otthona területén megvalósuló különleges fejlesztéshez kapcsolódó projektnyitó szakmai konferenciára csütörtökön került sor a magyarszerdahelyi IKSZT-ben.

A megjelenteket dr. Halász Gabriella, a fenntartó Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Zala Megyei Kirendeltségének igazgatója köszöntötte. Aztán Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő nyitotta meg a konferenciát, majd dr. Pál Attila, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke mondta el köszöntőjét, kiemelve: a program nem pusztán a munkahelyteremtésről szól, hanem arról is, hogy autista embertársaink átélhessék a „szükség van rám" érzését. Arról is beszélt, hogy a megyei önkormányzat új szerepkörénél fogva a jövőben területfejlesztéssel foglalkozik majd, s munkája során nagy figyelmet kíván fordítani a szociális intézményeknek otthont adó ingatlanok felújítására. Rámutatott továbbá, hogy a szociális szektor nagy áldozatot hozó dolgozóinak megnyugvást jelenthet a csütörtökön bejelentett szociális életpályamodell.

Virt Gyuláné, dr. Halász Gabriella, dr. Pál Attila és Cseresnyés Péter a csütörtöki projektnyitó szakmai konferencia előtt. Fotó: Horváth-Balogh Attila

Magát a projektet Zsuppányi Mercédesz projektmenedzser ismertette. Elmondta, hogy 80 négyzetméteres üvegház és hagyományos falusi udvar épül, valamint konyhakertet alakítanak ki a Magyarszerdahely-újnéppusztai intézmény területén. Ezzel 11 munkahelyet hoznak létre, ötöt az autisták számára, a közeli települések megváltozott munkaképességű lakóinak pedig hat nyolcórás munkahely létesül.

Végül Virt Gyuláné igazgató bemutatta az intézményt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!