Lovászi

2015.12.09. 20:18

Hetvenöt éves a lovászi kőolajbányászat

Lovászi – Kiállítással és megemlékezéssel ünnepelték szerdán a lovászi kőolajbányászat 75 éves évfordulóját.

Korosa Titanilla

A rendezvényt az idén ötéves jubileumát ünneplő Olajbányász Nyugdíjas Klub Egyesület szervezte. A résztvevők először megkoszorúzták a lovászi kőolaj- és földgázmező első kútjánál emelt emlékművet, majd a program a művelődési házban folytatódott. Itt Léránt Ferenc, Lovászi polgármestere nyitotta meg az egykor virágzó helyi olajipar történetét bemutató kiállítást.

Kósi József beszélt az olajipar történetéről, mögötte a kiállítás néhány képe
Fotó: Korosa Titanilla

A tárlaton több fotó és tárgyi emlék repíti vissza a múltba a látogatókat egészen az 1940-es évekig.

A jubileum kapcsán az olajiparban negyvenkét évet eltöltött helyi Kósi József avatta be a hallgatóságot a lovászi kőolajbányászat történetébe.

– Az első fúrást 1940 nyarán végezték – mondta Kósi József, hozzátéve, hogy a térségben korábban intenzív kutatásokat végeztek a geológusok. – A kút még az év decemberében termelésbe állt. A mező területe 20 négyzetkilométer volt, a tormaföldi hegyek és az akkori magyar-jugoszláv határ között húzódott. Az első sikerek után elkezdődött a mező intenzív feltárása, 1944 végére 96 kút fúrása fejeződött be, mindez a második világháború alatt. Az ipari fejlődés magával hozta a kistelepülés felvirágzását, építkezések indultak a faluban. Kiépült a lakótelep, mellette orvosi rendelő, gyógyszertár, iskola, mozi, strand létesült, és több üzlet is nyílt. Az 1960-as években, a csúcsidőszakban 1300 főt foglalkoztatott a helyi vállalat, biztos megélhetést nyújtva a dolgozóknak. A mező 2000-ig üzemelt, ma is ellenőrzik.

Az emlékeket a nyugdíjas klubrendezvényén sok egykori kollégával együtt elevenítette fel az előadó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!