Lovászi

2015.03.05. 18:25

Földcsuszamlás volt Lovásziban, támfalra lenne szükség

Földcsuszamlás okozott a napokban kisebb riadalmat a településen. A hegyoldalban történtek okát még nem tudják.

Korosa Titanilla

Lovászi magasabban fekvő külterületén a földcsuszamlás elzárt egy lakóingatlanokhoz vezető, kőtörmelékkel borított utat. A terület egyik oldala így megközelíthetetlenné vált. Ezen a magasan fekvő részen négy ház áll.

– Ilyen jelenségre a község területén, illetve a környéken még nem volt példa – mondta Léránt Ferenc polgármester, amikor megmutatta a földcsuszamlást. – Ha megindul a hegyoldal lefelé, a lakott részek felé, akkor becslésünk szerint több száz köbméter mennyiségű föld zúdulhat le az útra.

Léránt Ferenc mutatja a helyet, ahol több métert csúszott a talaj (Fotó: Korosa Titanilla)

A csuszamlás feltételezett oka, hogy az agyagos talaj egyik rétege az elmúlt évek során, és az utóbbi időszakok esőzései miatt nagy mértékben felázott, és ettől elmozdult.

– Egy támfal építése, ami meggátolná a további csúszást, megoldást jelentene, viszont erre nem igényelhetünk vis maior támogatást, így más utat kell találnunk a terület biztonságossá tételéhez. Bejelentettük az esetet a megyei kormányhivatalnak, hogy a hatóságok megkezdhessék a vizsgálatot – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!