Mind több nagycsaládos igényli

2020.03.08. 07:30

Több csúcsot is megdöntöttek a magyarországi lízingcégek az elmúlt esztendőben

Tizenegy éves rekord született a magyar lízingpiacon, tavaly 740 milliárd forintot tett ki a finanszírozott összeg, ami hétszázalékos növekedést jelent éves szinten.

ZH

A lízingcégek összesen 6,75 milliárd forint finanszírozással járultak hozzá az új hétüléses autók megvásárlásához a nagycsaládosoknak

Fotó: Shutterstock

Ezt a Magyar Lízingszövetség tette közzé. Több részpiacon rekord született, ezen belül folytatódott a bővülés a személy- és kishaszongépjár­mű-kihelyezéseknél is, egyedül a 3,5 tonna feletti teherautók piaca esett vissza. A lízingcégek idén a kiemelkedő 2019-es év megismétlésére számítanak.

A lízingcégek összesen 6,75 milliárd forint finanszírozással járultak hozzá az új hétüléses autók megvásárlásához a nagycsaládosoknak
Fotó: Shutterstock

Több csúcsot is megdöntöttek a magyarországi lízingcégek a múlt évben. A lízingpiaci bővüléshez a 3,5 tonna feletti tehergépjárművek kivételével lényegében minden részpiac hozzájárult. A személy- és kisteherautók esetében 11 százalékkal, 273 milliárd forintra nőtt a kihelyezett összeg. Elsősorban az új személy- és kisteherautók finanszírozása húzta ezt a részpiacot, a kihelyezett összeg 13 százalékkal, 210 milliárd forintra emelkedett. Tavaly több mint 184 ezer új személy- és kisteherautó talált gazdára, ami 16 százalékos éves bővülést jelentett. Ebben a szegmensben a pénzügyi lízingkonstrukciók aránya 30 százalék körüli, az operatív lízingé 9 százalékos, összességében a személy- és kisteherautóknál a lízingkonstrukciók részesedése az összes eladott autóra vetítve közel 40 százalékos. A többi járműszegmens közül párhuzamosan 84 milliárd forintos összegben finanszíroztak flottabeszerzéseket a lízingcégek, ez 4 százalékos emelkedést jelentett. A 3,5 tonna feletti teherautókra jutó 166 milliárd forint 13 százalékos csökkenésnek felel meg.

A visszaesés azzal magyarázható, hogy a fuvarozócégek beszerzéseiket visszafogták a gazdaság várható lassulása, a megrendelések hanyatlása, a módosuló szabályozási környezet és a sofőrhiány miatt.

A nagycsaládosok autóprogramjában a lízing egyre nagyobb szeletet hasított ki. A tavaly júliusi indulásától január végéig 3436 kérelem érkezett a Magyar Lízingszövetség tagvállalataihoz, ebből 3037 darabot már jóváhagytak, 2384 esetben a finanszírozási szerződés is megszületett.

A lízingcégek összesen 6,75 milliárd forint finanszírozással járultak hozzá az új hétüléses autók megvásárlásához a nagycsaládosoknak. A finanszírozott összeg a program rajtja óta megvett autók esetében átlagosan 2,83 millió forintot tett ki. Alacsony az elutasítási arány, ami egyrészt mutatja, hogy a programban finanszírozásért fordulók döntő többsége hitelképes, valamint hogy a lízingcégek sem szigorítottak a feltételeiken.

A szakemberek arra számítanak, hogy a következő időszakban is megmarad a jelentős támogatott kereslet a hétüléses autókhoz szánt lízingkonstrukciókra.

A nagycsaládosok autóvásárlási programját a kormány a családvédelmi akciótervben vezette be az elmúlt esztendőben, július hónapban. A támogatási rendszer értelmében 2022. december 31-ig az erre jogosult három- vagy annál több gyermekes családok a legalább hétszemélyes, új személygépkocsi vásárlása esetén a vételár felét, maximum 2,5 millió forint – vissza nem térítendő – állami támogatást kaphatnak, ami mellé finanszírozás is igénybe vehető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!