Lóerő

2018.12.02. 16:00

Így ápold a kocsidat télen!

Bár eddig elkényeztetett minket az időjárás, de már vehettünk kóstolót a télből. Nem tudhatjuk, milyen hónapok várnak ránk, de érdemes már most barátkozni a gondolattal: a zord évszakban még fontosabb az autó rendszeres tisztítása, ápolása akkor is ha, az eredménynek szinte csak percekig örülhetünk.

Arany Gábor

A karosszéria alapos és rendszeres mosására télen van a legnagyobb szükség Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A faggyal elkerülhetetlenül eljön az utak sózása, ami a gépjárműveknek a legkeményebb igénybevétel. A legfontosabb, hogy minél hamarabb szabadítsuk meg a sós szennyeződésektől. A hó, jég szakszerűtlen eltávolításából keletkezhetnek a legrondább karcok a fényezésen, s az egyéb sérüléseket is többnyire csak a tél múltával fedezzük fel.

Az autóápolás lényege, hogy kíméletesen, karcolás nélkül távolítsuk el a szennyeződéseket, mert a legtöbb sérülést maga a kosz, illetve annak tologatása okozza a fényezésen. Ezért nem a hó jelenti a veszélyt, hanem az a kosz, amivel együtt próbáljuk letolni a karosszériáról, szélvédőről. Ha a hó alja megfagy, a jég mély árkokat is véshet a felületbe, amint a seprűvel, vagy épp a jégkaparóval próbáljuk eltávolítani. Ezért inkább egy kis hó maradjon az autón.

Az autóápolást mindig alapos külső mosással kezdjük, így meglátjuk a fényezés apróbb sérüléseit is, ezeket frissében javítsuk ki, mert a reparálás költségesebbé válik a halogatással.

Érdemes elgondolkozni a megelőzésen is. Létezik fényezésvédő fólia, s ez a felület elég rugalmas, elviseli nyom nélkül a kisebb becsapódásokat. A mai védőfóliák már olyan minőségűek, hogy csak szakember veszi észre az autón. Fóliázni lehet a teljes lökhárítót, a motorháztető élét, a tükröket, a küszöböt a lábkoptatás ellen, a csomagtartó alsó élét, s mindent, ahol rendszeresen karcveszélynek van kitéve a fényezés.

A karosszéria alapos és rendszeres mosására télen van a legnagyobb szükség Fotó: Shutterstock

A mosást lehetőleg olyan napszakban végezzük, hogy a jármű meg is száradhasson. Ilyen szempontból a gépi mosó nagynyomású levegője nagy segítség. Nem jó ötlet viszont a frissen mosott autóval beállni a garázsba, mert ezzel szinte dunsztba dugjuk a kocsit.

Ha szeretnénk, hogy autónk megőrizze régi fényét, akkor a vegyszeres mosás után vigyünk fel a karosszériára tartós viaszt. Ez védi a porszemcsék és egyéb szennyeződések támadásától, elnyeli a napfény káros sugarainak javát. A viaszolt felület jól bírja a mosást, ezért elegendő félévente megismételni. Alapvető a biztonságos közlekedéshez, hogy kilássunk az autóból, ezért az üvegfelületek tisztán tartása elengedhetetlen.

Ehhez a legkevesebb, hogy téli szélvédőmosó folyadékot töltünk a tartályba, a korszerű vízlepergető, szenny­taszító bevonatok jelentősen segítik a tisztánlátásunkat. A jégmentesítés mechanikai eszközei mindig magukban hordozzák a karcolás veszélyét, ezért min­denképpen valami­lyen jég­oldóval kezdjük a tisztítást. Ezek a szerek általában glicerint is tartalmaznak, és ez segít az ablaktörlő lapát, illetve a gumitömítések állapotát is megőrizni. Természetesen hasonlóan fontos a fényszórók és a hátsó világítótestek búráinak rendszeres tisztítása, mert a látni és látszani a legalapvetőbb közlekedésbiztonsági elv.

A szélvédő gumit, az ajtók melletti és a többi gumiszigetelést pedig glicerines vattával vagy gumiápoló spray-vel kell kezelni. Ez hónapokra megvédi a gumitömítéseket az időjárástól, az esetleges befagyástól. Ez utóbbi ellen a szilikon is hatásos. Fontos, hogy a vegyszerekből ne jusson se a karosszériára, se az ablakra.

A motorháztető és a csomagtartó tömítésénél megéri az esőcsatornákat is megtisztítani a falevelektől, a csomagtér beázása ilyen apróságokon is múlhat. S ha már itt tartunk, a távirányítók korában se feledkezzünk meg a zárak időnkénti olajozásáról. AG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!