Lóerő

2014.09.18. 11:00

Melyik márkákat szeretik leginkább az autótolvajok?

Körkép - Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) által kibocsájtott 2013-as autólopási statisztika szerint hazánkban az autótolvajok leginkább a Suzuki és a Volkswagen modelljeit lovasítják meg.

Munkatársunktól

A lista élén az említett két márkát az Opel követi, majd a BMW, a Mercedes, a Ford és a Renault következik.

Magyarországon a regisztrált személygépkocsi lopások száma 2012-ig folyamatosan nőtt, tavalyelőtt több mint 5600 ilyen esettel foglalkoztak a hatóságok. 2013-ban viszont hosszú évek után ismét csökkenőbe fordult a tendencia: csaknem ezerrel mérséklődött a regisztrált lopások száma.

Ez örvendetes, ám nem jelent vigaszt arra, hogy az elkötött járművek esetében viszont nagyon alacsony az esély, hogy a tulajdonos visszakapja az autóját. A befejezett nyomozások eredményessége országos szinten nem éri el a hét százalékot, Budapesten pedig ez az érték 3 százalék alatti. Mindennek az lehet a magyarázata, hogy a tolvajok alkatrészeikre bontják, és úgy értékesítik.

Hogy mely autómárkákat, modelleket részesítik előnyben a tolvajok, arról az autovadasz.eu weboldal is tájékoztat évről évre. A Nemzetközi Autóvadász Közhasznú Egyesülethez 2013-ban 892 lopásról érkezett bejelentés, és az esetek 91 százaléka Budapesten történt.

Jelentős változás 2012-höz képest, hogy míg abban az évben a Suzuki Swift, a Renault Megane, a VW Golf és a Toyota Corolla volt a legnépszerűbb zsákmány, addig 2013-ban az Opel Corsa, az Opel Astra, a Renault Megane, a VW Golf és a Renault Megane Scenic modelleket környékezték leggyakrabban a tolvajok. Mindez nem véletlen, azzal függ össze, hogy éppen ezekből a típusokból fut a legtöbb autó hazánk útjain. A tolvajok ezekhez férnek hozzá a legkönnyebben, illetve a piacon is ezek alkatrészeire mutatkozik a legnagyobb kereslet. A statisztikák szerint a legfőbb veszélycsoportba az egy és hat éves kor közti autók tartoznak.

Az Autóvadász adatai alapján jó hír számunkra, hogy a legveszélyeztetettebb 25 város között nincs zalai. Ami pedig konkrétan a megyéket illeti: a legkevesebb autólopást Nógrádban regisztrálták (18) 2013-ban, majd Vas és Békés következik (20-20). Talán mondanunk sem kell, hogy Budapesten volt a legtöbb eltulajdonítás (3933). A főváros Pest (680), Bács-Kiskun (144), Fejér (131) és Győr-Moson-Sopron (106) megyét előzi meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!