Lóerő

2014.02.13. 16:30

Az Opel a lista élén

A 2012-es bázisévvel összevetve tavaly emelkedett a Zala megyében forgalomba helyezett új személyautók száma. A legtöbb eladással (akárcsak egy évvel korábban) ezúttal is az Opel büszkélkedhet.

Gyuricza Ferenc

Többek között ez derült ki az autópiaci elemzéssel foglalkozó cég, a DATAHOUSE által rendelkezésünkre bocsátott adatbázisból.

Az elmúlt év során összesen 885 újonnan vásárolt személyautót jegyeztek be zalai címre, ez több, mint száz darabbal haladja meg a 2012-es adatokat, az egy évvel ezelőtti kimutatásban 782 darab személyautó szerepelt. A legkedveltebb márkának azúttal is az Opel bizonyult, amelyből 140 darabot adtak el. A német autómárka pontosan negyven darabbal tudta növelni értékesítését, ezzel 15,82 százalékos részesedést ért el. A második helyen a Dacia végzett 80 darab értékesített személyautóval, majd a Skoda következik, utóbbi 79 darabos eladást tudott produkálni.

Jelentős pozícióerősödést mondhat magáénak a Ford, amely 78 eladott darabbal felzárkózott a negyedik helyre, míg az ötödik a Suzuki lett, a hosszú éveken át listavezető márkából tavaly 77 darabot tudtak Zala megyében értékesíteni.

A legjobb tíz között szerepel még a Toyota (65 eladott személyautóval), a 2011-ben még listavezető Renault (62), a Volkswagen (49), a Nissan (41) és a Kia (29). Húsz darabot meghaladó értékesítést tudott felmutatni még a Chevrolet, a Honda, a Citroen, illetve a Hyundai. Tíznél több autót vásároltak 2012-ben zalai lakcímmel rendelkezők a Mercedes, a BMW, az Audi, továbbá a Mazda különböző típusaiból. Az említett márkákon túl a Peugeot, a Volvo, a Fiat, az Alfa Romeo, a Jeep, a Mini, a Lancia, a Mitsubishi, a Seat, a Subaru és a Porsche szerepel még a listán, utóbbi három mindössze egy-egy értékesített járművel.

A DATAHOUSE nemcsak márkákra vonatkozóan készítette el az összesítést, de lakóhely szerinti kimutatást is állítottak össze munkatársaik. Ahogy az várható volt, a legtöbb személygépkocsit – 291 darabot – Zalaegerszegre adták el, ezzel az újonnan értékesített autók 32,88 százaléka került az elmúlt esztendőben a megyeszékhelyre. Nagykanizsára 169 eladott jármű került, így a dél-zalai város 19,1 százalékos szeletet hasított ki a tortából, keszthelyi lakcímre 69, Hévízre pedig 42 újonnan vásárolt személyautót jegyeztek be. A községek közül – akárcsak 2012-ben – Gyenesdiás szerepelt a legjobban, 16 autó került a Balaton-parti településre.

Az elemző cég rendelkezésünkre bocsátotta a kishaszonjárművek eladási adatait is, ezen a piacot a 17,96 százaléknyi részesedést tudott felmutatni a Ford, ami azt jelenti, hogy a 206 eladott autóból 37 képviselte ezt a márkát. Második helyre a Toyota került, majd a Renault következik 29, illetve 27 darabbal. Húsz feletti értékesítést tudhat magáénak a Fiat, a Citroen, illetve az Opel, pontosan tíz darabot adtak el a Nissan-ból, majd a Dacia, a Volkswagen, a Peugeot és az Isuzu következik. A lista végén a Mitsubishi, a Mercedes, az Iveco és a Mahindra szerepel. A települési rangsor a személyautókéval egyezik, vagyis 2013-ban Zalaegerszegre 68, Nagykanizsára 55 kishaszongépjármű került.

Széles körű márkakereskedői hálózat

Az Opel népszerűségében többek közt a széles körű márkakereskedői hálózat is közrejátszik, Magyarországon összesen 58 helyszínen foglalkoznak a német gépkocsikkal. Ebből 45 helyen árusítanak személyautókat, s az ország 25 pontján haszongépjárművet. Zala megyében három településen, Zalaegerszegen, Nagykanizsán és Gyenesdiáson árusítanak az Opel típusú személyautókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!