Lóerő

2013.01.31. 22:20

A tél az autóápolás legfontosabb időszaka

Remélhetőleg túljutottunk a tél javán, de még sokáig lesz kísérőnk az utakon a só, ami rendkívül agresszíven kezdheti ki az autónkat.

Arany Gábor

Ezért a legfontosabb, hogy a lehető legrövidebb időn belül távolítsuk el a sót az autónkról, magyarán: fagyban se kerüljük el az autómosókat. Pedig sokan úgy gondolják, hogy legideálisabb ősszel és tavasszal autót mosni és ápolni. Ez igaz, ha a kényelmünket tartjuk szem előtt. Sajnos a tél az autóápolás legfontosabb időszaka. Ezek a hetek, hónapok veszik igénybe legjobban a fényezést és alvázat, indítja be a korróziót. A hó és jég szakszerűtlen eltávolításából ekkor keletkeznek a legrondább karcok a fényezésen és az egyéb sérüléseket is többnyire csak a tél múltával fedezzük fel.

Az autóápolás lényege az, hogy kíméletesen, karcolás nélkül távolítsuk el a szennyeződéseket, mert a legtöbb sérülést maga a kosz, illetve annak tologatása okozza a fényezésen.

A kiadós havazás után sem a hó a legveszélyesebb, hanem az a kosz, amivel együtt végigtoljuk a fényezésen. Ha a hó alja rétege megfagy, a jég is mély árkokat vés a felületbe, ha seprűvel, vagy épp a kéznél levő jégkaparóval próbáljuk eltávolítani. Ezért inkább egy kis hó maradhat az autón.

Az autóápolást alapos külső mosással kezdjük, így meglátjuk a fényezés apróbb sérüléseire is, ezeket frissében javítsuk ki, mert a reparálás költségesebbé válik a halogatással.

Télen a sózás miatt még gyakrabban keressük fel a mosókat. Fotó: Katona Tibor

Mindig bő vízzel mossunk, a tisztítószer használata előtt mindenképpen öblítsük át legalább egyszer az egész autót, a piszok fellazítására és a por lemosására. Nagyon koszos karosszériánál érdemes ezt nagynyomású mosóval megtenni. A szórófej azonban ne legyen túl közel, hogy az erős vízsugár ne károsítsa a fényezést. Ne feledkezzünk meg a felnikről sem. Koszosan nem derül ki róluk, milyen állapotban vannak.

A szélvédőgumit, az ajtók melletti és a többi gumiszigetelést glicerines vattával vagy gumiápoló spray-vel töröljük körbe. Egy kezelés hónapokra megvédi a gumitömítéseket az időjárástól és kemény fagyban sem érhet minket kellemetlen meglepetés: zárt ajtók. Fontos: a vegyszerekből ne jusson se a karosszériára, se az ablakra. A motorháztető és a csomagtartó tömítésénél az esőcsatornákat is tisztítsuk meg a falevelektől Sokszor ezen múlik a csomagtér beázása.

Ha szeretnénk, hogy a karosszéria megőrizze fényét, akkor a vegyszeres mosás után vigyünk fel rá tartós viaszt. Ez a kisebb karcolásokat is elfedi. A kemény viaszréteg véd a porszemcséktől, szennyeződésektől, a napfény káros sugaraitól. A viaszolt felület szép fényű, víztaszító, s mivel jól bírja a mosást, ezért elegendő félévente megismételni.

Ezt azonban tanácsosabb szakműhelyben elvégeztetni, de a beavatkozás díja busásan megtérül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!