Lóerő

2012.05.04. 06:21

Inkább a pályán, mint ''élesben'' az úton

Zalaegerszeg - Nagy tengelytáv és súly, egyenesfutásra hangolt kormány: akárcsak az úton, a szlalompályán sem könnyű a hatalmas cruiserekkel akadályokat kerülgetni.

Horváth A. Attila

Éppen ezért életmentő lehet a gyakorlás, különösen a szezon elején – ebből a megfontolásból rendezte meg már harmadik alkalommal közös motoros vezetéstechnikai tréningjét a Zalai 76-os Motoros Egyesület és a megyei rendőr-főkapitányság baleset-megelőzési bizottsága. A Zala Volán oktatópályájára persze nem csak cruiseresek jöttek el múlt szombaton, túramotor, enduró, nagyrobogó és klasszikus chopper is rótta a köröket. Egyebek közt kanyarodási technikákat, egyensúlytartást és rutinfeladatokat gyakoroltak a motorosok rendőr oktatók iránymutatásával, illetve elméleti verseny és KRESZ-teszt is várta őket.


– Jó lehetőség a gyakorlásra ez a program, úgy gondoljuk, a motorosok inkább itt teszteljék tudásukat, mint „élesben” az utakon. Az a célunk, hogy felkészüljenek a balesetmentes motorozásra a résztvevők. Idén körülbelül ötvenen jöttek el, nem csak Zalából – nyilatkozta lapunknak Kósi Ferenc szervező, a motoros egyesület elnökségi tagja. Kérdésünkre elmondta: sajnálja, hogy speedmotoros sosem jön el az ilyen alkalmakra, pedig ők a leginkább veszélyeztetettek.

– Mindig van mit tanulni, azoknak is, akik évtizedek óta motoroznak. A szezon eleje az újrakezdés időszaka – hallottuk a szervezőtől.

A motorosok 100 kilométeres tájékozódási túrára is vállalkoztak, s bár csapataik versenyeztek egymással, nem a sebességet, hanem a felkészültséget díjazták a szervezők. Navigáció nélkül, itiner (nyomtatott útiterv) segítségével kellett végigmotorozniuk a megyén, s közben feladatok teljesítéséért kaptak pontokat. A tréninget rendőrségi értékelés és eredményhirdetés zárta.



Lóerő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!