Lóerő

2012.04.27. 09:17

Figyelmeztetés vagy bírság, ha nincs vagy lejárt

Beugratás az a hír, ami azzal riogatja az autósokat, hogy a helyszínen 50 ezer forint bírságot szabnak ki, ami szabálysértési eljárásban már 100 ezer forint. A neten kerengő hír hatására hiánycikké vált az egészségügyi felszerelés, az ORFK is szükségét érezte reagálni.

Arany Gábor

Közölték, nem rendeltek el ilyen célú akciót. Ez azonban nem zárja ki, hogy az intézkedő rendőr ne ellenőrizhetné e kötelező felszerelést. Szerdai közleményük szerint az elmúlt egy hétben több ezer rendőri intézkedés történt az országban, és 80 esetben szabtak ki helyszíni bírságot az egészségügyi doboz hiánya vagy szavatossági idejének lejárta miatt. A bírság összege jellemzően a minimálisan kiszabható ötezer forint volt. (Az elsősegélynyújtó felszerelésre vonatkozó feltételeket a 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet 106. -a szabályozza.)


A rendelkezések megsértőit figyelmeztethetik, helyszíni bírsággal sújthatják vagy szabálysértési eljárásban elmarasztalhatják. A helyszíni bírság 5-50 ezer forint közötti lehet. Helyszíni bírságot akkor szabnak ki, ha az érintett a szabálysértést elismeri, a bírságot csekken 30 napon belül kell megfizetni. Készpénzzel a helyszíni bírság nem fizethető ki, pénzt az intézkedő rendőr nem fogadhat el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!