Lóerő

2012.02.23. 19:34

Ha pattog, sodródik

A legtöbb autós nem is gondolja, hogy mennyire fontos szerepe van a közlekedésbiztonságban a lengéscsillapítónak, vagy más néven teleszkópnak.

Horváth-Balogh Attila

A lengéscsillapító a futómű fontos része, s nemcsak az a feladata, hogy autónkból kényelmes „hintót” varázsoljon. Ezért nagyobb figyelmet érdemel ez az alkatrész.

– Érdekes módon nem a tavaszra megsokasodó kátyúk okozzák a legtöbb problémát – bocsátotta előre Goór Zsolt, nagykanizsai autószerelőmester, gépésztechnikus. – Gyakrabban okoz bajt, hogy a lengéscsillapító belsejébe víz vagy sós hólé jut. Ez akkor fordulhat elő, ha megsérül a teleszkóp porvédője és beengedi a szennyeződéseket. Persze, ahhoz el kell telnie kis időnek, míg a porvédő annyira elveszíti rugalmasságát, hogy már nem tudja ellátni feladatát, ez általában 4-5 év. Ha tönkrement a teleszkóp, azt abból vehetjük észre, hogy az autó instabillá válik az úton, leng, illetve kagylószerű foltokban elkezdenek kopni a gumik. Ilyenkor már a közlekedésbiztonság is jelentősen csorbul. H Romlik a fékhatás, mert a meghibásodott lengéscsillapító nem képes az úton tartani az egyenetlenségek miatt pattogó kereket. Megnő a fékút, kanyarban sodródik az autó.


Goór Zsolt hozzátette: nyilvánvaló az alkatrész meghibásodása, amikor már – olajtöltésű esetén – megjelenik a teleszkóp külső részén a folyadék, tehát az olaj. A szakember elmondta, hogy bár lehet javítani a lengéscsillapítót, szerencsésebb újat beszerezni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!