Lóerő

2011.10.06. 15:54

Mélybe gázzal is

Behajthatnak a mélygarázsokba ezentúl a gázüzemű, tehát az úgynevezett LPG-s, valamint a CNG-s autók. Ezt az az új rendelet teszi lehetővé, amely szerint egyszerűsödik a tankolás is, mert az üzemanyagkutaknál a gáztöltőfej azonos oszlopon lehet a benzinével és a dieselével.

Arany Gábor

Új rendelettel szabályozták a gázüzemű autók üzemeltetési körülményeit, és az október 6-án, azaz csütörtökön életbe lépett, az országos tűzvédelmi szabályzatról szóló belügyminisztériumi rendelet kimondja: a töltőállomáson megengedett a vonatkozó műszaki követelményeknek megfelelően kialakított többfunkciós, éghető folyadékot és LPG-t vagy CNG-t együtt kiszolgáló kútoszlop elhelyezése.


Eszerint a gázt tankolóknak nem kell majd a töltőállomás egyéb, félreeső részére állniuk, hogy feltöltsék autójuk tankját. A másik kedvező döntés, hogy a biztonsági szeleppel felszerelt járművekkel – az utóbbi években beszerelt LPG-szettek már ennek megfelelőek – csütörtöktől már nem tilos mélygarázsban parkolni.

A gázüzemű autókkal foglalkozó szakemberek véleménye szerint a régi szabályozás elavult, hiszen a gázüzemű autók kisebb veszélyt jelentenek akár a benzinüzeműeknél is, így mindkét rendelkezés megfelel az európai trendnek és a műszaki előírásoknak. A jogszabályok ilyen irányú változtatásáért már hosszú ideje lobbiztak, mert a korábbi, feleslegesen szigorú rendelkezések sok bosszúságot okoztak a gázüzemű autóval közlekedőknek.



Lóerő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!