Letenye

2014.07.17. 17:05

Oltárc környezetében valóban sok a kígyó

Oltárc - Régóta borzolják a lakók idegeit a kígyók a dél-zalai kistelepülésen, újabban viszont még több van belőlük, mint korábban, bemennek a lakásokba is

Horváth-Balogh Attila

A probléma különösen a kis-oltárci településrészen jelentős. Bár ott jártunkkor egyetlen kígyóval sem találkoztunk, az itt élők rémtörténetekkel támasztották alá állításukat és a polgármester is megerősítette: Oltárc környezetében valóban sok a kígyó. A panaszos lakók úgy vélik: a hüllők elszaporodásának oka, hogy a településen sok a dzsungel-jellegű terület.

Ezek részben magántulajdonú, részben önkormányzati ingatlanok.

- Sajnos, én is találkoztam már kígyókkal az udvaron - mondta el a lapunkat megkereső olvasó, Lukács-Nagy Hajnalka, aki egyébként a polgármester menye. Hogy pontosan milyenek ezek, siklók vagy viperák, nem érdekel, szerintem nem kötelező elviselnünk őket, s várjuk, hogy az önkormányzat megtegye a szükséges lépéseket. A településen ugyanis sok a házak között elhagyott, bozóttal, gazzal, náddal benőtt terület, s szerintünk megoldást jelentene, ha ezeket kaszálnák, vagy ha magántulajdonban vannak, köteleznék a tulajdonost a kaszálásra. Ezek a dzsumbujok a legkiválóbbak a kígyóknak

Lukács-Nagy Hajnalka a háza mögött található területen azt mutatja, hogy mekkora a gaz, ami jó búvóhely a kígyóknak (Fotó: Szakony Attila)

Az asszonnyal elmentünk az úgynevezett kis-oltárci részbe is, ahol Orsós Ferenc rémisztő történeteket mesélt.

- Bejönnek a lakásba, felkúsznak az ajtófélfába, sőt, múltkor egy a tévéantennáról lógott le, azt hittem, szívinfarktust kapok - magyarázta a férfi. A napokban meg benyúltam egy tárolóládába, nem néztem oda, hát a kezemre tekeredett kettő...

Lukács József polgármester kérdésünkre azt mondta, az önkormányzati területek kaszálásához nincs elegendő közfoglalkoztatott, mert a falu csak négy főt kapott, ráadásul néhol akkora a dzsumbuj, hogy ahhoz gépi munka kellene, de gépjük sincs. A magánterületek tulajdonosait pedig felszólíthatják, de nem kötelezhetik a kaszálásra. A kényszerkaszálás költségét kiszámlázhatják a tulajdonosnak, de az oltárci ingatlanok értéke olyan alacsony, hogy a birtokra nem lehet ráterhelni.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület hüllővédelmi szakosztályának titkára, Babocsay Gergely érdeklődésünkre elmondta: az elhanyagolt területek valóban kedveznek a kígyók elszaporodásának. Ám szerinte nem viszolyogni kellene tőlük, hanem jobban megismerni őket, az oldaná a fóbiát. Hozzátette: sajnos, a mai ember elszakadt a természettől, a régieknek ugyanis nem volt furcsa, ha a házba betévedt egy kígyó, denevér, vagy más állat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!