Letenye

2015.01.25. 09:26

Hóesésben került sor a letenyei pincejárásra

Letenye - A letenyei Szőlő és Gyümölcstermesztők Egyesülete szombaton az Öreg-hegyen szervezte meg a hagyományos Vince-napi pincejárását, amelyre Somogyi Tibor hegyi lakjánál került sor.

Mirkó Imre

A nemzetközi rendezvény elején - ahol jelen voltak horvát és szlovén gazdák is -  Somogyi András elnök kérésére megemlékeztek a tavaly elhunyt id. Somogyi Andrásról, volt önkormányzati képviselőről az egyesület alapító tagjáról. A hóeséssel fűszerezett viharos szélben Farkas Károly plébános szentelte meg a szőlőt, majd a vesszőt a házigazda, Somogyi Tibor metszette meg. A Vince-naphoz kötődő népszokás szerint a levágott szőlővesszőt a szobában vízbe kell tenni, s ahogy rügyet hoz, abból a várható termésre lehet következtetni.

(b-j) Farkas Károly plébános, Molnár Ferenc tiszteletbeli egyesületi elnök, Somogyi András egyesületi elnök, Kuprivecz József felügyelőbizottsági elnök, Farkas Szilárd polgármester és Somogyi Tibor házigazda koccint a szőlőhegyen. (Fotó: Mirkó Imre)

A művelet után jófajta borokkal koccintott a népes társaság, akiket ízletes borkorcsolyákkal kínálták a háziak. Ez után a csapat több részre osztódva egy-egy gazdához pinceszer látogatásra indult, ahol ízletes nedűket kóstoltak meg. Az Öreg-hegy látványosságánál - amely mögött most épül a Boldog Búzád torony kilátó - a boronapincénél kora délután ebéddel, borkóstolóval várták a pincejárás résztvevőit, akik kötetlen beszélgetés során értékelték a letenyei programot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!