Letenye

2014.08.03. 12:35

Előbb kezdődhet a szüret: szakmai előadás és bórkostoló várta a gazdákat az öreghegyi pincénél

Letenye - Rutinnal, gondossággal és némi odafigyeléssel elkerülhetők a szőlőtőkék fertőzései – hangzott el szombaton a Szőlő- és Gyümölcstermesztők Egyesületének szüret előtti baráti találkozóján a öreghegyi boronapincénél.

Benedek Bálint

 

Az egész napos programban a szakmai előadások mellett borkóstoló várta az érdeklődőket.

– Minden tapasztalatcsere hasznos, főleg ilyen mozgalmas évben – mondta Kiss László letenyei termelő. – Az időjárás eléggé megtréfálta a gazdákat. Vidámságra egyikünknek sincs oka, hiszen a meleg és egyben párás körülmények miatt sok helyütt fertőzések, így a peronoszpóra okozott gondot, máshol pedig lisztharmat pusztított.

Kiss László 500 tő szőlőjét viszont a jégeső verte szét, mely ellen nincs gyógyír. A férfi érthetően elkeseredett, hiszen emiatt 30 százalékkal kevesebbet tud szüretelni, ráadásul a több mint tízfajta csemegeszőlője is sérült. Ettől függetlenül reménykedik benne, hogy ha kevesebb bor is lesz, de azt jó minőségben tudja elkészíteni.

A letenyei borbarát hölgyek a nehézségek ellenére is bíznak a jó nedűben. Somogyi Andrásné (balról), Vertaricsné Horváth Kati és Gyergyák Lászlóné koccint Somogyi Andrással és Simon Zoltánnal az öreg boronapincénél megrendezett szakmai találkozón. Fotó: Szakony Attila

A szintén a letenyei öreghegyen gazdálkodó Vertarics István érti kollégája keserűségét, ám úgy érzi, a betegségektől meg lehetett volna óvni a növényeket.

– Jól tudjuk, hogy a meleg és a pára, a sok eső kedvez a gombáknak, ám kellő odafigyeléssel meg lehet előzni a nagyobb bajt – fogalmazott. – Éppen ezért fokozottabban figyeltem, s kilencszer permeteztem, hogy kiküszöböljem a betegségeket. Megtettem mindent az egészséges szőlőért, remélem, hogy a befektetett energia a chardonnay és a szürkebarát boraim minőségében kárpótol majd.

A letenyei egyesület tagja az eszteregnyei Czinki Ferenc is, aki fiával nagyobb gazdaságban dolgozik. Mint elmondta: 50 éve foglalkozik szőlőtermesztéssel, s néhány éve a lisztharmatot és a peronoszpórát jól tűrő fajtákra váltott.

– Nem volt mindenki ilyen szerencsés, hiszen sokan későn kapcsoltak, de talán a kevesebből is sikerül minőségi nedűt előállítani – tette hozzá.

A Szőlő- és Gyümölcstermesztők Egyesülete elnöke, Somogyi András szerint a szüret előtti baráti találkozón a pillanatnyi helyzet megvitatása mellett a hegyközségi rendszer és a törvény változásairól is szó esett. A részletekről Simon Zoltán, a Zalai Borvidék hegyközségi tanácsának elnöke beszélt.

– Két éve teljesen új alapokra helyezték a hegyközségi rendszert, ebből adódóan számos téves információ is kering a téma körül – mondta Simon Zoltán. – A Hegyközségi Nemzeti Tanács feladata a magyar borok fokozott védelme. A zalaiak számára is átláthatóbbá vált a struktúra, hiszen az országos tanács tagja lett egy helyi szőlész és borász, így talán még gördülékenyebb lesz az érdekképviselet. A letenyei kistermelők pedig földjeik méretéből adódóan nem a palackozásra rendezkedtek be, az ő feladatuk a hagyományőrzés. Csak akkor lenne esélyük a kitörésre, ha összefognának egy termelő-értékesítő szövetkezetben, ám így is nehéz lenne felvenni a versenyt a nagy pincékkel.

Az előadást követően az érdeklődők több tavalyi és két évvel ezelőtti bort ízlelhettek meg. Somogyi András elnök hozzáfűzte végül: az időjárási anomáliák miatt az idei szüret a szokásosnál előbb is elindult, a korán érő fajtákat akár már augusztus 25-től le lehet szedni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!