Lenti

2014.07.28. 17:50

Felújítják az I. világháborús emlékművet Lentiben

Lenti - Századik évfordulójához érkezett a nemzetünk szempontjából szomorú véget ért I. világháború.

Korosa Titanilla

1914. július 28-án üzent hadat az Osztrák-Magyar Monarchia Szerbiának, ezt az időpontot tekinthetjük a világháború kitörésének. A harcokban több mint 15 millióan estek el, a négyéves véres küzdelmeket követően a monarchia is felbomlott, a háborút lezáró békerendszer igazságtalanságai a II. világháború kitöréséhez vezettek.

A jubileumon országszerte megemlékezéseket rendeztek.

A megemlékezések egyik fő szervezője a Lenti Honismereti Egyesület, a képen Simon Márta, a szervezet elnöke az emlékműnél (Fotó: Kósa Róbert)

A délnyugat-zalai városban több programot, köztük kiállítást és konferenciát is szerveztek már idén az évforduló alkalmából, nemrég pedig elkezdődtek a templomkertben álló I. világháborús emlékmű felújítási munkálatai. A közel kétmillió forint értékű pályázati forrásból megvalósuló restaurálás során megtörténik a szobrok, a talpazat tisztítása, újrafestése, új gránitlapot helyeznek el a hősök nevével, valamint az emlékmű környezetét is átalakítják, parkosítják. A munkálatok még az elején tartanak, a napokban a festést végezte a felújítást végző helyi vállalkozó. Az emlékmű karbantartása várhatóan a hónap végére fejeződik be, majd ünnepélyes keretek között adják át.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!