Lenti

2009.04.03. 02:29

Feledtetik a gondokat

Lovászi - Egy furcsa kis történetet, Török Rezső Sötét huszár című egyfelvonásosát mutatta be az elmúlt hét végén a Lovászi Faluszínház. A darabot a hazai premier után elsőként a Zala megyei amatőr színjátszó csoportok találkozójának közönsége tekintheti meg.

Gyuricza Ferenc

A Lovászi Faluszínház 2005-ben alakult, s azóta már a tizedik bemutatóján van túl, tehát - könnyű kiszámolni - évente két darabot tűznek műsorra. Az egyik bemutatójukat hagyományosan tavasszal, a másikat pedig ősszel, vagy a karácsonyt megelőző időszakban tartják. Mint azt dr. Szöllősi Judit, a társulat dramaturgja, rendezője és mindenese elmondta: a darabok kiválasztásánál a vidámságot helyezik előtérbe, mivel az embereknek nagy szükségük van néhány perc felhőtlen szórakozásra.

A Lovászi Faluszínház pedig az idei első premier alkalmával is jól felelt meg feladatának, hiszen a bemutatót szépszámú közönség tisztelte meg, s a jelenlévők kiválóan szórakoztak Török Rezső poénjain - no meg a nagyszerű alakításokon.

- Török Rezső a II. világháború előtti időszakban nagyon jónevű szerző volt, akinek ezt a darabját is sikerrel játszották, méghozzá többször igen kiváló szereposztással - mondta a faluszínházban rendezői feladatokat ellátó dr. Szöllősi Judit. - Egy rendkívül kedves, humoros egyfelvonásosról van szó, amely alkalmas arra, hogy fél-egy órára kikapcsolja a nézőt a mindennapok gondjaiból.

Az idei bemutatón a társulat öt tagjának jutott szerep: Jánosi Zsuzsanna, Göncz Edina, Jánosi Ferenc, Lelkes Andrásés László Csaba lépett színpadra, míg a technikai hátteret Szép József biztosította számukra. Gyakorlatilag ennél többen vannak - a rendező kilenc főt említ, akik a csoporthoz tartoznak -, ám a tagok egy része különböző okok miatt ezúttal nem tudott feladatot vállalni, ezért a darabkiválasztás során figyelni kellett a létszámra is.

- Szeretnénk több találkozón részt venni ezentúl, és szerencsére már vannak konkrét meghívásaink is - beszélt büszkén a jövőről a rendező. - Készültünk Vasvárra, ám közben kiderült, hogy az egyik szereplőnek akkor éppen dolgoznia kell, így ezt a meghívást sajnos vissza kellett mondanunk. Adácsra, a Falusi Színjátszók Országos Találkozójára - ahol tavalyis sikerünk volt - azonban mindenképpen szeretnénk újra eljutni.

Dr. Szöllősi Judit hozzátette: ha a környékbeli településekről meghívást kapnak, annak is nagyon szívesen tesznek eleget. Május végén például Tornyiszentmiklóson hangolnak majd jókedvre.




A lovászi társulat az Adácson megrendezett Falusi Színjátszók XII. Országos Találkozóján A kis ködmön  című darabbal ezüst minősítést ért el tavaly. A versenyen a zsűri tagjai elismerően szóltak a zalaiak előadásáról, amelynek különlegessége a beszédben szegény, de metakommunikációban igen gazdag játék volt. A kihagyásos dramaturgiát remekül formált karakterek éltették. Letisztult emberi viszonyokat láttunk, a szerepformálás pedig több esetben is emlékezetes volt  - dicsérte  a Lovászi Faluszínház teljesítményét Tóth Zsuzsanna, míg társa, Czi-  czó Attila egyenesen  a nap megmentő csapatának  nevezte a műkedvelő amatőr társulatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!