Lenti

2007.12.11. 03:29

Társulási formában

Gutorfölde - A szociális gondoskodás feladatainak ellátására köt társulási megállapodást egymással Gutorfölde, Csertalakos és Szentpéterfölde önkormányzata. Az együttműködés egyrészt a szociális étkeztetésre, mellette pedig a házi segítségnyújtó szolgálatokra terjed ki.

Gyuricza Ferenc

A fenti feladatok társulási formában történő ellátása mindhárom település számára kölcsönös előnyökkel jár, hiszen ezáltal Gutorfölde anyagi terhei csökkennek, míg a két kisebb községben új szolgáltatást vezetnek be.

- Házi gondozás eddig csak a mi településünkön működött - magyarázta Nyakas István, gutorföldei polgármester. - A jövőben ezt a szolgáltatást ki tudjuk terjeszteni Szentpéterföldére és Csertalakosra is. Az említett két településen sok az egyedülálló, idős személy, aki önmaga ellátását nehezen tudja megoldani. Az új szolgáltatás bevezetésével sikerül ezt a problémát megnyugtatóan rendezni, hiszen ezekben a falvakban még nagyobb szükség lehet arra, hogy a gyógyszerbeszerzést, a bevásárlást, vagy az orvoshoz való eljutást segítsük.

Gutorföldén mintegy 8-10 fő veszi rendszeresen igénybe a házi gondozó segítségét, a két kisebb községben az előrejelzések szerint nagyságrendileg hasonló számban várható érdeklődő a szolgáltatás iránt.

- Elsősorban a gyógyszerek beszerzéséhez, illetve annak a kiadagolásához kérnek segítséget - sorolta Trajtli Mónika házi gondozó. - A ház körül elvégzendő teendőket viszont többnyire meg tudják oldani a családtagok segítségével.

Szociális étkeztetésben a három településen együtt mintegy ötven fő részesül, nekik a szentpéterföldei falugondnok hordja ki az ebédet, de Lukács Jánost rendszeresen elkíséri a házi gondozó is, hiszen ilyenkor tud megbízható információkat szerezni az időskorúak állapotáról.

Ezek is érdekelhetik