A megyei könyvtárban zajlott egyeztetés

2020.01.31. 12:00

Zalában is készülnek a Zrínyi-emlékévre

Tavaly novemberben Zrínyi Miklós-emlékévvé nyilvánította az Országgyűlés 2020-at a magyar költő, hadvezér és hadtudós születésének négyszázadik évfordulója alkalmából.

Arany Horváth Zsuzsa

Jan Thomas-festmény Zrínyiről

Zrínyi Miklós (1620–1664) költő, hadvezér, az azonos nevű szigetvári védő dédunokája, Szigeti veszedelem című elbeszélő költeményben szól felmenője áldozatáról. Születésének évfordulóján Zala megyének számos feladata adódik, hiszen Zrínyi horvát bán és Zala főispánja is volt, s tudjuk, a Zala megyei Belezna mellett állt egykor az általa épített Új-Zrínyivár, melynek pontos helyét először dr. Vándor László régész, nyugalmazott múzeumigazgató határozta meg. Zrínyi alakjának felidézése egyben a horvát–magyar kapcsolatok erősítése.

Jan Thomas-festmény Zrínyiről

A zalai programok szervezésében érintett zalai szervezetek e hét szerdán tartottak egyeztető megbeszélést a tervezett rendezvények összehangolásáról. A Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója, Kiss Gábor tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy a zalai múzeumok, könyvtárak, a zalaegerszegi városi önkormányzat, az irodalomtörténeti társaság zalai tagjai, a Pannon Írók Társasága, a róla elnevezett gimnázium képviselői, Vándor László régész szakértővel együtt – figyelemmel az országos eseménynaptárra – már szervezik a tavaszi rendezvényeket. Május 7-én tudományos konferencia idézi Nagykanizsán a költő, hadvezér életművét, majd a horvátországi Csáktornyán rendeznek emlékülést zalai résztvevőkkel.

A Göcseji Múzeum vándoroltatható tablókiállítást állít össze, melynek első helyszíne a Zrínyi-gimnázium lenne. A könyvtárosok és irodalmárok szavalóversenyt hirdetnek középiskolásoknak, s vetélkedővel készülnek az általános iskolások számára. Az irodalomtörténészek Zrínyi irodalmi munkásságát jövőre konferencián összegzik. Dr. Vándor László a tervek szerint május 8-án tart előadást Zalaegerszegen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában