Kultúra

2017.08.01. 13:19

Művészet, fény és zene az éjszakai strandokon

Különleges időpontban és különleges programokkal várták a vendégeket azok a fürdőhelyek, melyek csatlakoztak a Magyar Fürdőszövetség országos programjához: a Strandok éjszakájához.

Keszey Ágnes

Pénteken az esti órákban a zalai partszakasz két balatoni strandja is csábította a vendégeket. Gyenesdiáson Szentjánosbogár címmel családi kincskereső játék, zenés programok is szórakoztatták a közönséget, az éjszakai víziaerobic azonban a hideg idő miatt elmaradt.

A szomszédos településen a művészet is belopózott a strandra: Művészet a fákon címmel szabadtéri tárlat nyílt a Vonyarcvashegyi Nemzetközi Művésztelep alkotásaiból, majd a szintén helybeli Balaton Art alkotóközösség tagjai festettek.

Bíró Elek készülő művét nézik a Balaton Art alkotóközösség tagjai - bal oldalon Börner Ildikó, Fotó: Keszey Ágnes

Börner Ildikó készülő műve - Fotó: Balaton Art

Papp Márta Ilona festés közben - Fotó: Börner Ildikó

Bujtorné Kovács Erzsi művével - Fotó: Börner Ildikó

–Nagyon szeretünk kijönni erre a programra, már nem először vagyunk itt. Most kilenc alkotó festett, mindegyikünknek más a stílusa. Vannak olyan festők közöttünk, akik nagyon színesen festenek. A közönség örömmel fogadta a programot, álltak a hátunk mögött és nézték a készülő műveket – összegezte a Balaton Art vezetője Börner Ildikó. A legtöbb alkotó természetesen a Balatont örökítette volt, volt, aki a naplementét festette meg, egyik művész a tavat, a halakat és a bort jelenítette meg festményén, az alkotóközösség vezetője pedig egy hölgy napszemüvegét és a visszatükröződő fényt festette le. Bár az időjárás közbeszólt:_ nem mindenki tudta befejezni alkotását, de később folytatódott a Strandok éjszakája programja. Az est folyamán volt homoktorony-építő verseny, éjszakai sportprogramok, s sötétedés után ünnepi fénydíszeket engedtek a Balaton lágy hullámaira.

Úszó díszek a Balatonban -  Fotó: Keszey Ágnes

–Egész héten kísérleteztem, hogy olyan legyen, ami úszik, a szélben is megmarad a vízen. Hogy ne szennyezzük a Balatont,  madzaggal eresztettük be, hogy vissza tudjuk húzni- mesélte a saját készítésű, virágokat, leveleket formázó, világító fénydíszekről a Művelődési Ház igazgatója, Illés Major Julianna azt is elmondta: várja a kreatív követőket, s így már meghirdette a jövő évi programot. Mint elmondta: a következő esztendőben, a Strandok Éjszakáján megrendezik az I. Vonyarcvashegyi Úszólámpás-készítő világbajnokságot. A leendő alkotók ehhez ötleteket is kapnak majd a tavaszi szezonnyitón.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!