új időszak

2017.09.25. 19:19

Mostantól több pénz üti majd a Nobel-díjasok markát

Hat év után emelték az elismeréssel járó összeget.

A díjazottak kategóriánként 1 millió svéd koronával (32,6 millió forinttal) kapnak majd többet – döntött a svéd Nobel Alapítvány. A Nobel-díj összegét 2011-ben csökkentették 10-ről 8 millió koronára, hogy megerősítsék pénzügyileg az szervezetet.

Az alapítvány honlapján hétfőn megjelent közlemény szerint már a megemelt, 9 millió koronás (294 millió forintos) pénzjutalmat kapják az idei díjazottak is. A Nobel-díjakat a jövő héttől jelentik be, elsőként – október 2-án, hétfőn – az orvosit, kedden a fizikait, szerdán a kémiait, pénteken a békedíjat, október 9-én, hétfőn pedig a közgazdaságit. Az irodalmi Nobel-díj bejelentésének időpontját még nem hozták nyilvánosságra.

A Nobel-díj a tudományt, a humanizmust, a nemzetközi együttműködést támogatja. Egy olyan időszakban, amikor megkérdőjelezik a tudást és a tényeket, mindennél fontosabbak ezek az értékek – hangsúlyozta Carl-Henrik Heldin, a Nobel Alapítvány elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!