Kultúra

2017.05.03. 19:38

Lipót császár marketingje a hónap műtárgyán

Csaknem 90 éves török uralom után a Batthyány Ádám vezette sereg 1690. április 13-án, a török várőrséget kiéheztetve szabadította fel Kanizsa várát.

Horváth-Balogh Attila

Ennek tiszteletére anno többféle emlékérmet veretett Lipót császár. Ezek közül néhány a hónap műtárgyaiként láthatók a Thúry György Múzeumban, ahol hónapról hónapra közszemlére teszik a gyűjtemény egy-egy fontos és értékes, ám eddig a nagyközönség előtt kevéssé ismert darabját. Most a numizmatikai tár 3 érme van soron.

Kunics Zsuzsa a kiállított érmekkel
Fotó: Szakony Attila

– Az első, csaknem  tallér nagyságú, rézből készült érem előlapján Lipót császár látható római harci öltözetben, jobb kezében római zászlót tartva – hallottuk Kunics Zsuzsa történész-muzeológustól.– A császár előtt a vár kulcsait átadó török térdepel. A kép alatti írásból megtudhatjuk, hogy az augsburgi vésnök, Philipp Heinrich Müller verte az érmet. Az érem hátlapján Kanizsa vára látható, s a latin nyelvű felirat: „Kanizsa 90 év után a török jármat lerázván, ugyan e tavasz elején Lipót és Józsefnek a győzelmek bő veteményét ígéri. 1690." Érdekesség, hogy a peremirat (az érem oldalán olvasható szöveg) szavait úgy válogatták össze, hogy a kiemelt betűk az 1690-es évet adják ki.

 

A 2., ezüst érmet Bécsben Hautsch verette, az előlapon a vár, a hátlapon a Hydrával harcoló Hercules látható.

– Ezt Grünhut Alfréd híres nagykanizsai magángyűjteményéből kapta a városi múzeum 1919-ben – tette hozzá a történész-muzeológus. – Az érem mellett az ő eredeti feljegyzése is olvasható.

A cin érem  előlapján pedig egy kiéheztetett nőstény kutya hozza a szájában Kanizsa várának kulcsát József királynak, Lipót fiának. Latin nyelvű körirata: „Éhség tanította engedelmességre a nőstény kutyát." És valóban, a törököt csak több hónapos kiéheztetéssel sikerült kiűzni...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!