Kultúra

2017.05.31. 18:55

Egyenruhák otthoni tárháza - Horváth Gábort rendőri hivatásához kapcsolja a hobbija is

ZALAEGERSZEG - Kis túlzással szólva, apró félreértés eredményeként jött létre az az egyenruhák világába vezető gyűjtemény, amelynek néhány különleges darabját nemrég a nyilvánosságnak is megmutatta Horváth Gábor.

Arany Gábor

A megyei rendőr-főkapitányság mélységi ellenőrző alosztályát vezető Horváth Gábor alezredes már középiskolásként eljegyezte magát az egyenruhás hivatással. A Ganz-középiskola rendészeti tagozatán szerzett érettségivel vágott neki a főiskolának és a diplomát megszerezve a megyeszékhelyen állt szolgálatba, ennek közel húsz éve.

- A rendőrségi relikviák, tárgyak, a szakmám eszközei mindig is közel álltak a szívemhez, de nem volt szándékom gyűjteni - mondta. Az évek előrehaladtával azonban többször is kellett öltözetet, felszerelést váltania, és a régi egyenruháktól, egyéb holmiktól nem volt szíve megválni a selejtezéskor. Összerakta, otthon őrizte, a pincében keresett nekik helyet, ám egy nagy esőzés alkalmával eláztak a dobozok.

- Bevittem a ruhákat az irodába és kiteregettem száradni. Aki betévedt, rácsodálkozott, jé, te ezeket gyűjtöd, akkor hozunk neked még. Így kezdett bővülni a kollekcióm - idézte fel a 40 éves alezredes. Ez adta meg a lökést a továbbiakhoz.

 

- Aztán következett az integráció, akkor kerültek hozzám a határőrség egyenruháiból, később kaptam a katonáktól, a büntetés-végrehajtástól. Így most már az összes rendvédelmi szerv egyenruhája megtalálható nálam, sőt van a közterület-felügyelettől és a MÁV-tól is - vette sorba a sűrűn megpakolt fogasokon pihenő ruházatokat, amelyek között több külföldit is látni. Szlovén, osztrák, horvát, román öltözet is került a kollekcióba.

De itt nem állunk meg, mert minden egyéb kiegészítő tárgyat és eszközt is megtalálni, ami kapcsolódik a rendőri munkához: könyvek, szabályzatok, rangjelzések, karjelzések, kitüntetések, de még rohamsisakok, pajzs, lövedékálló mellény, kézi rádiók, gázálarcok, gumibotok, járőrkocsira való fényhíd és több szablya is. Utóbbival egyben megismerkedhetünk másik kedvenc időtöltésével is, mert az alezredes gyakorló tagja a Magyar Szablyavívó Iskolának.

Az évek során több száz darabosra gyarapodott kollekció leltár szerinti számbavételére még nem szánta rá magát Horváth Gábor. A nyilvánosság elé is csak egy alkalommal lépett, amikor nemrég a megyei főkapitányság aulájában közlekedésrendészettel kapcsolatos történeti kiállításhoz adott több anyagot.

Köztük a rendőrök által fagyis ruhának nevezett hófehér öltözetet is, amiben anno a közlekedési rendőrök a forgalmat irányították. Láthattak az érdeklődők próbababát felöltöztetve a közel fél évszázados gépkocsizó rendőri egyenruhával, aminek jellegzetes darabja a szürkéskék műbőr kabát, no meg az oldalán a tégla méretű és súlyú Maros-B rádió, valamint a Kádár-kolbász, alias a szürke gumibot is.

A kedvező fogadtatás dacára Horváth Gábor még nem gondolkodik újabb kiállításon. Otthon szabadidejében rendezgeti gyűjteménye darabjait, és amíg a család elfogadja, hogy az egyik szoba mellett a padláson is egyre több helyet kérnek maguknak a relikviák, addig ez így is marad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!