Kultúra

2016.11.21. 21:55

A vén Európától az István, a királyig

Zalaegerszeg - A rock nem haldoklik, szerinte igénylik az emberek, aki pedig nem izgul a fellépések előtt, azt ő rossz iparosnak tartja. Varga Miklós, a népszerű énekes, előadóművész hatvanévesen nagyszabású életműkoncerttel összegzi negyvenesztendős pályafutását decemberben Budapesten.

Varga Róbert

Varga Miklós a P. Box alapítója, a magyar rock kiemelkedő énekese, aki a színházi világban is otthonosan mozog. Számtalan zenés produkciónak volt a főszereplője. Játszotta a színpadon Petőfit, Dózsát, Rákóczit, Jumurdzsákot, Jézust. Leghíresebb, pályafutását meghatározó alakítása az István, a király címszerepe, ez máig elkíséri. A legendás rockoperából is elhangzanak majd dalok a születésnapi koncerten, amelyen ott lesznek Varga Miklós zenészbarátai: Nagy Feró, Makrai Pál, Sasvári Sándor, Kalapács József, Radics Gigi, Keresztes Ildikó és két meglepetésvendég.

- Nem zavar az idő múlása, kortalannak érzem magam. Most sem születésnapi bulit szervezünk, hanem egy összegző, visszatekintő életműkoncertet, hiszen ilyen még soha nem volt négy évtizedes pályafutásom alatt - mondta lapunknak Varga Miklós, aki szerint nem lehet folyamatosan a csúcson lenni, de neki az megadatott, hogy a közönség mindig kíváncsi volt rá. Számon tartották, figyelték, elmentek a fellépéseire, koncertjeire, ott ültek a színházi előadásokon, amelyekben szerepelt.

Az énekes több rockzenekarban játszott, szólókarrierbe kezdett, majd saját együttest is alapított. Élete két mérföldkövének tartja az 1983-as István, a király rockoperát, amely megnyitotta számára a zenés színházak kapuit, és az Európa című számot, amely kultikus, ikonikus dala marad, úgy tűnik, mindörökké. Neki sikerült megtalálnia azt az egyensúlyt, hogy rockénekesként és színházi előadóként is tudott dolgozni az elmúlt évtizedekben. Akadt, amikor a teátrumokban kapott több lehetőséget, máskor pedig zenekarával vagy szólóban játszott klubokban, kocsmákban, fesztiválokon, nagyrendezvényeken, rockszínpadokon.

Arra a felvetésre, hogy egyesek szerint a rock haldoklik, és a mai világban már kiment a divatból, azt válaszolta, ő ezt soha nem érezte, ma sem érzi, mert a műfajra szerinte mindig volt és van igény. Ezt is szeretné bizonyítani a mostani koncertjén, énekel majd nevéhez, zenekaraihoz fűződő régi hazai rockszámokat.

Varga Miklós hatvanévesen tekint vissza negyvenéves pályafutására  Fotó: Archív

Az eseményen közreműködik a veszprémi Mendelssohn Kamarazenekar, ugyanis lesznek dalok, amelyek komolyzenei kísérettel hangzanak el. Ilyen például az Otthonról hazafelé, amelyet Keresztes Ildikóval énekel majd Varga Miklós, akivel színpadra áll két 15 éves gyermeke, Vivien és ikertestvére, Szabolcs is.

- Felelősség és büszkeség egy apának a gyermekeivel együtt szerepelni. Közös döntésünk volt ez, hiszen közös dolgaink összekötnek. Mindketten önállóan találtak rá erre az útra, amelyen hosszú távon úgyis mindig a teljesítmény, a produktum dönt. Viviennek nemsokára megjelenik az első albuma, ezen lesz egy Ikerdal, azt együtt éneklik. Szabolcs pedig játszik a József Attila Színház egyik darabjában, amelyben én is benne vagyok - árulta el Varga Miklós, aki nagy izgalommal készül koncertjére. - Ha egy előadó, aki a közönség elé áll, nem izgul, az szerintem egy rossz iparos. Minden koncert, fellépés tétet hordoz magában. Ez mindig felelősséget jelent számomra, ebben sem változtam az elmúlt negyven évben - tette hozzá mosolyogva.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!