Kultúra

2016.09.26. 12:21

Leopold meg a tündérek - Koboldmesék, egerszegi alkotók keze nyomán

Zalaegerszeg - A zalai erdőkben is laknak koboldok és tündérek... Főző Laura ezen felismeréséből mesekönyv született.

Magyar Hajnalka

 

A Koboldmesék című, csupa zalaegerszegi alkotó munkájából megszületett könyvet nemrégiben mutatták be a városházán Balaicz Zoltán polgármester pártfogó közreműködésével.

A Zöld Leopold névre hallgató kis kobold történetét Főző Laura szedte versbe, a megelevenítéshez szükséges bábokat Dávid Anita keltette életre, a fotózás és a szerkesztés munkája pedig Mészáros T. Lászlóra hárult. A kiadvány ötlete is tőle származik.

Mészáros T. László, Balaicz Zoltán, Főző Laura és Dávid Anita a könyv sajtóbemutatóján Fotó: Pezzetta Umberto

 

- Megkeresett, hogy írjak egy mesét, de mivel korábban csak verseket vetettem papírra, először húzódoztam - eleveníti fel a négygyermekes Főző Laura, akit eddig jobbára mandalaképeiről ismerhetett a publikum. - Aztán egy tavaszi napon, amikor az ember minden porcikáját átjárta a természet zsongása, épp az Alsóerdőn sétáltam a gyerekekkel. Az élmény olyan erős volt, hogy meglódult a képzeletem, s már szövögettem is a mese fonalát az erdőben élő tündérekről, koboldokról.

Pitypang Panna virágtündér rejtélyes levele indítja a történetet Fotó: Mészáros T. László

Aztán egy kézműves vásárban szembetalálkozott a főhősével. Mégpedig Dávid Anita kézműves babái között.

- Hobbiból készítek babákat, s nagyon izgalmas volt számomra, amikor egyik figurámban Laura „felismerte” az álruhás koboldot - idézi derűsen a mese szereplőinek megalkotója. - Összeültünk, alaposan átbeszéltük a történetet, a szereplőket, s innentől kezdve szabad kezet kaptam a megformálásukban. Összesen 18 figura készült a meséhez, s magunkról, a stáb tagjairól is született egy-egy baba...

A történet egy erdei tündérbál megrendezése körüli viszontagságokat meséli el, s mintegy hatvan fotó segít megeleveníteni a kalandokat.

- Tudtam, hogy a műterem nem alkalmas egy ilyen történet életre keltéséhez, ezért szinte valamennyi kép külső helyszínen, az élő természetben készült - halljuk Mészáros T. Lászlótól. - Fotóztunk a csácsi arborétumban, a falumúzeumban, de a saját kertünkben is. A figurák beállítását, a mozdulatok rögzítését hurkapálcákkal, gombostűkkel s mindenféle praktikával igyekeztünk megoldani. Az apró tárgyak, kiegészítők beszerzése feladta a leckét, de sok segítséget kaptunk. A legtöbb fejtörést Bodza Fáni fatörzs béli konyhájának berendezése okozta, néhány kis kosarat például egy hévízi hölgy készített el. De szükség volt még parányi hegedűre, gitárra, sodrófára, sőt, még mini gólyafészket is eszkábáltunk.

Leopold Bodza Fáni fatörzs-béli konyhájában keres menedéket a vihar elől, ahol éppen lekvár készül

 

A történetben egy nagy vihar is szerepet játszik, így nem nélkülözhették az esős képet sem. A zivatart a fotós édesanyja produkálta, öntözőkannából. Persze a munka utolsó napján, hiszen szegény Leopold bőrig ázott...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!