Kultúra

2016.01.05. 16:53

Elköszönő - Neves személyiségek gondolataival

„Hajnalodik. Egy korty víz. Fél altató. Galambok ébresztenek. Még mindig Rád gondolok. Még mindig szól bennem a talán – majdnem zene. Hülye az ember. Csak a szépre emlékezik. A szépre, minden szar ellenére Köszönöm, Árpád! Jancsó Miklós írta a fenti sorokat Göncz Árpád köztársasági elnök utolsó ciklusa végén.

Arany Horváth Zsuzsa

„A kötetben szereplő írások 2000-ben születtek, amikor Göncz Árpád, a III. Magyar Köztársaság első elnöke befejezte második elnöki ciklusát. A magyar művészeti, tudományos világ kiválóságai személyes hangú levelekben, versekben, tárcákban, novellákban köszönték meg a demokrácia és a humánum alapértékeit személyes hitelével megtestesítő államférfinak mindazt, amit tett és képviselt a köz érdekében.„ E sorokkal pedig a Kossuth Kiadó szerkesztői indokolták, hogy a múlt év végén, az elnök halála után közreadták a 15 évvel ezelőtti gyűjteményt.

A szerzők közül sokan nem élnek, írásaik annakidején mindössze háromszáz darab számozott példányban jelentek meg, bolti forgalomba nem kerültek. Ezért van nagy jelentősége annak, hogy az akkori méltatások most eljutottak a nagyközönségig.Például Csányi Vilmos etológusé: „Göncz Árpád köztársasági elnöksége egy különleges személyiség szerepvállalásának jegyeit mutatta. Göncz ráérzett azokra a sokszor kimondatlan, de szükséges igazságokra, amelyekre - a napi politika érdekharcai felett - mindenkinek szüksége volt saját lelki komfortjához. Pozíciója a patriarcha, a családfő ősi mintájára, a komoly, méltóságteljes, mindenkiért felelős, a jót és a rosszat egyaránt meglátó morális hatalom jelképe lett.” 

A már szintén nem élő Darvas Iván így emlékezett: „Amikor a történelem górcső alá veszi majd Magyarország huszadik századát, meggyőződésem, Göncz Árpád is ott lesz majd azon tíz igaz magyar között, akiknek a kedvéért az Úr továbbra is életben tartja majd Magyarországot.”  Pomogáts Béla irodalomtörténész 1980-ban született írásával szerepel, ő nem az államelnök, hanem a műfordítói munkásságot értékeli. Gönczöl Katalin, az állampolgári jogok volt országgyűlési biztosa szabálytalan vizsgálati jelentést írt Göncz Árpád, magyar állampolgár jogainak helyzetéről. Kurtág György zeneszerző Csendes párbeszéd címmel egy zenemű kottáját küldte el a szervezőknek. A napokban elhunyt Juhász Ferenc költő még az ifjúsága idején írt Rezi bordal című versét ajánlotta Göncz Árpádnak. Lengyel László politológus megírta, milyennek képzeli el ő Gönczországot. Aki belelapoz, ezeken túlmenően olvashatja Esterházy Péter, Fejtő Ferenc, Gombár Csaba, Grendel Lajos, Hankiss Elemér, Kányádi Sándor, Kosáry Domokos, Lázár Ervin, Nádas Péter, Romsics Ignác, Surányi György, Szabó István, Szilágyi Ákos, Tandori Dezső, John Updike, Vajda Mihály, Várszegi Asztrik és Vásárhelyi Miklós sorait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!