Kultúra

2015.10.14. 12:14

Új perspektívából mutatja be anyát és lányát

Nagykanizsa - Sass Brunner Erzsébet és Brunner Erzsébet Itálián és Észak-Afrikán át utazva 1930-ban érkeztek meg új hazájukba, Indiába.

Horváth-Balogh Attila

Néhány évet Japánban is eltöltöttek, majd visszatértek a dél-ázsiai országba. A Thúry György Múzeum kiállításán a művészek e helyszíneken, illetve helyszínekről készített alkotásai láthatók. Avagy: Utazások négy kontinensen.

A múzeum új állandó kiállítása a Képzőművészetek Háza Kiskastélyban nyílt meg. Tugya Beáta történész-muzeológustól, a tárlat kurátorától megtudtuk: ezúttal nem a kanizsai születésű, Indiában letelepedett festőművészek a széles nyilvánosság előtt már jól ismert vallási, spirituális témájú képeit akarták bemutatni, hanem azon alkotásaikat, melyek utazásaik állomásait ábrázolják.

– Több, mint 70 festmény került a falakra, melyek egy része Magyarországon készült, vagy magyarországi témájú, de már külföldön született – hallottuk tőle. – Illetve természetesen, az Itáliában, Indiában, Japánban és Hawaii-n készült festményeikből is válogattunk: tájképeket, életképeket és portrékat vegyesen. Brunner Erzsébet főleg portrékat festett, édesanyja, Sass-Brunner Erzsébet pedig a tájak és a mindennapi élet szakavatott ábrázolója volt. A kiállítás előkészítése már több, mint fél évvel ezelőtt megkezdődött, hiszen az általunk kiválasztott képek egy részét restauráltatnunk is kellett.

Brunner Erzsébet: Dél-indiai bráhmin hölgy

Folytatódik a Brunnerek hagyatékának rendszerezése, feldolgozása és bemutatása – ezt már Száraz Csillától, a Thúry György Múzeum igazgatójától hallottuk.

Sass Brunner Erzsébet: Kisfaludy háza

– Szeretnénk a birtokunkban lévő, pontosabban Nagykanizsa tulajdonát képező festményeket minél szélesebb körben és változatosabb módon a nyilvánosság elé tárni – mondta. – Ennek az első, nagyon fontos állomása ez a kiállítás, melyre a régi tárlatot cseréltük. Ahogy Bea is utalt rá: az Utazások négy kontinensen című kiállítás egy nagyon komoly előkészítő munka gyümölcse, hiszen Fazekas Gyöngyi restaurátor-művész a helyi kulturális keret támogatásával már hónapokkal korábban nekilátott a legrosszabb állapotú festmények helyreállításához, hogy azok most kikerülhessenek a falakra. Emellett elindult a 2013-ban érkezett tárgyi hagyaték számbavétele, rendszerezése is. Terveink közt szerepel, hogy a festményeket és személyes tárgyakat tartalmazó gyűjteményt a város határain kívül is bemutassuk, azt gondoljuk, ez mind Nagykanizsa, mind a Thúry György Múzeum számára kiváló lehetőséget jelenthet.

Brunner Erzsébet: Udvar csirkékkel

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!