Kultúra

2015.08.24. 14:30

Bolgár és szlovák csoport lépett fel a zalalövői néptáncfesztiválon

Zalalövő - A megye egyik legrégebbi néptáncfesztiválja a zalalövői, idén már 23. alkalommal rendezték meg a találkozót, melyen ezúttal egy bolgár és egy szlovák együttest láttak vendégül.

Gyuricza Ferenc

A közelmúltban megrendezett gála házigazdája a Salla Néptáncegyüttes volt, melytől szilágysági táncokat, Kronekker Zsuzsanna koreográfiáját láthatta a közönség. Ezt követően léptek színpadra a fesztivál külföldi résztvevői, előbb a bolgár Zvezditza, azaz Kiscsillag néptáncegyüttes, majd a szlovák Skalican.

- Eredetileg három külföldi csoportot vártunk a gálára, az örmény Escada Táncszínház tagjai azonban az útiokmányaikkal összefüggő problémák miatt valahol útközben elakadtak - mondta Bischofné Hesinger Katalin, a fesztivált szervező Salla Művelődési Központ megbízott igazgatója. - Nem a magyar határon állították meg őket, idáig el sem jutottak. Ennek ellenére sikerült tartalmas és nívós programmal kedveskednünk a közönségnek, és örömmel látjuk, hogy a néptáncgála iránt mindig igen komoly érdeklődés mutatkozik.


A bolgár Zvezditza fiatal tagjai elvarázsolták a közönséget

Az elsősorban tizen-huszonéves fiatalokból álló Zvezditza Bulgária egyik déli tartományából, a Haskovo megyében található Dimitrov-grádból érkezett. A táncegyüttes 1994 óta létezik, s számos alkalommal képviselték már hazájukat külföldi turnékon, nemzetközi fesztiválokon. Zalalövőn komplex show-t mutatott be a Veselin Ivanov és Antoniya Ivanovna által vezetett együttes, koreográfiájukban a gyermeki varázs, az ifjú tűz és a felnőtt érettség egyaránt megjelent.

A szlovák Skalican párosának egyik látványos mozdulata

A Skalican az egyik legrégebbi szlovákiai táncegyüttes, már 1954-ben megalapították. Az elmúlt hat évtized során mintegy félezer fiatal táncolt a soraikban, jelenleg ötven tagjuk van, a táncosok mellett énekesek és zenészek is. A Skalican a tradicionális szlovák népi kultúra megőrzését tűzte ki fő céljául, repertoárjukban főleg a Záhorie körzet, azaz az ország hegyvidéki nyugati részének hagyományai jelennek meg, de próbálják Szlovákia többi jelentősebb tánchagyományú körzetének folklórját is megfelelően képviselni, hiszen fennállásuk óta számos szlovákiai és nemzetközi gálán szerepeltek már.

A két külföldi tánccsoport a zalalövői néptáncgála mellett a szintén a közelmúltban megtartott hasonló zalaszentgróti rendezvényen is bemutatkozott a közönség előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!