Kultúra

2015.07.24. 13:13

Klasszikus és jazz - Vendégünk: Varga Endre fuvolaművész, zenetanár

Tombol a nyár, kánikula, ami kedvez a balatoni turizmusnak. Hét végén a strandokra sem egyszerű bejutni, a víz hőmérséklete a 30 fokot közelíti. Ilyenkor egy kiadós esti zápornak mindenki örülne.

Kedvez az idő a nyári szabadtéri rendezvényeknek is, amelyekből nincs hiány. Aki valamilyen esti szórakozásra vágyik, biztosan talál programot a Balaton környéki településeken. Mint pedagógus-zenetanár, a Hévízi Illyés Gyula Áltaélános Iskola Művészeti Intézményegység vezetője a nyári szünetemet töltöm. Idén sok volt a feladat és még több lesz, így valóban szükségét érzem a feltöltődésnek. Enélkül nincs és nem is lehet eredményes munka. Nyáron a klasszikus zene helyett inkább a jazz kap több helyet a mindennapjaimban. Ez a zene végigkíséri a pályafutásomat. A klasszikus zene a precizitást, a fegyelmet jelenti számomra, a jazz pedig nagyobb szabadságot és kreativitást jelent, azonban minden zenei műfajban akkor hiteles az előadó, ha meg tud fogalmazni egy érzést, hangulatot vagy tartalmat, amit sajátjaként közvetít a közönségnek.

A hévízi Musica Antiqua együttessel a nyár elején Balatongyörökön zenei tábort tartottunk, amelynek célja a gyermekek számára a csapatépítés, a kamarazenélés öröme. A strandfürdő bejárata előtt volt a táborzáró koncertünk. Népes hallgatóság gyűlt össze, úgy hiszem, igazi zenei különlegességben volt részük. Ezen kívül Balatonkeresztúron, a csodásan felújított Bél Mátyás látogatóközpont előadótermében játszottunk a nyári zenei rendezvény nyitányaként.

A folytatásban jazzkoncertek következtek és következnek, most vasárnap például a Happy Dixieland Band-del Sümegen lépünk fel, majd jövő hét csütörtökén a Keszthelyi Jazz Műhely formációval Balatongyörökön, a Jazz Fiesta rendezvényen. Ez utóbbinak egyfajta zenei koordinátora, szervezője és egyben egyik ötletgazdája is voltam. Egész nyáron minden csütörtökön élő jazz zene szól a hangulatos település központjában, ahová ki lehet ülni és akár egy hűsítő ital mellett jó zenét hallgatni. A Jazz Műhely műsorában ezúttal klasszikus magyar slágerek feldolgozásai hallhatóak, valamint jazz örökzöldek. Ezen az estén fellép a szlovéniai Krsko városból érkező Ifjúsági Big Band is. Balatongyörökön augusztus 2-ától könnyűzenei és jazz tábor lesz, többek között Pély Barnabás lesz az egyik neves tanár.

Most, amikor ezeket a sorokat írom, már átvonult a Balaton-parton a várva várt hűsítő nyári zápor. Szerencsére a csütörtöki vihar estére megállt, így a Jazz Fiestát is sikerült megtartani.

Címkék#Varga Endre

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!