Kultúra

2015.06.03. 14:51

Ünnepi könyvhét Zalában: új verseskötet, író-olvasó találkozók, testvérmúzsák tisztelgése

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése az alapítói szándékhoz híven idén már 86. alkalommal szervezi meg a könyv ünnepét, amelyhez a 2001-es Olvasás Éve óta kapcsolja a Gyermekkönyvnapokat. A zalai programokat gyűjtöttük össze.

Arany Horváth Zsuzsa

Zalaegerszegen június 4-én (csütörtökön) 17 órakor a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban Balaicz Zoltán polgármester nyitja meg az olvasás ünnepének városi eseménysorát, majd Zsille Gábor József Attila-díjas költő, műfordító közreműködésével mutatják be Péntek Imre József Attila-díjas költő, a Pannon Tükör főszerkesztője Emlékpróba című új kötetét. (Péntek Imre a fővárosi Vörösmarty téren június 5-én 16 órakor dedikál.) Öt órakor a József Attila Városi Tagkönyvtár vendége Sándor Anikó író, újságíró, életvezetési tanácsadó lesz, akivel Kereki Judit könyvtáros beszélget. Június 8-án (hétfő) 17 óra Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban Bubits Tünde: „Hollókék" című kötetének bemutatójára kerül sor, június 9. (kedd) 17 órakor ugyanott a Pannon Tükör 2., (Zrínyi Miklós) emlékszámával ismerkedhetnek az érdeklődők. Közreműködik Péntek Imre főszerkesztő, vendégei: Göncz László történész, Bence Lajos költő, szerkesztő.

Keszthelyen június 4-én (csütörtök) 10–16 óra között a Fejér György Városi Könyvtár Gyermekkönyvtárában Játékos Balaton címmel ismeretterjesztő és képességfejlesztő játékok várják a gyerekeket, valamint könyvkiállítás nyílik a témához kapcsolódóan. Délután kettőkor a sétálóutcán Beck Zoltán (30Y zenekar) érkezik interaktív beszélgetésre középiskolásokkal. Téma: Határterületek popzene és irodalom között. Június 5-én (péntek) 10–16 óra között a gyermekkönyvtár Tudod-e? címmel könyvtárismereti társasjátékot szervez, és az azonos című könyvsorozatról is szó esik. Június 6-án, szombaton 10–13 óra közt ugyanott tart foglalkozást a Könyvmoly Klub.

Nagykanizsán június 4-én (csütörtök) 11 órakor a Deák téren könyvsátor várja az olvasóközönséget, itt lesz a könyvhét megnyitója, amelyre Nyeste Pál, a Piarista Általános Iskola, Gimnázium igazgatója kapott felkérést. A Deák téren június 4-5. (csütörtök-péntek) naponta négy óráig a könyvsátornál dedikálnak a Takács László Irodalmi Kör tagjai. A Deák téri sátor nyitva tartási ideje alatt, csütörtökön, pénteken kilenctől fél hatig áll rendelkezésre,                 szombaton 13 óráig.

Június 4-én 11.30-kor a Halis István Városi Könyvtárban mutatják be Uzsoki Mária: „Ráchel könnye" című kötetét, a szerző beszélgetőtársa Czupi Gyula igazgató lesz. Ugyanitt 18 órakor emlékkiállítás nyílik Pék Pál és a 20 éves Pannon Tükör címmel, amely a folyóirat alapító főszerkesztője előtt tiszteleg. Ezután a másik neves kanizsai alkotó, a nemrég elhunyt Szoliva János: „Idővonal" című posztumusz megjelenésű kötetének bemutatójára invitálnak a szervezők. A könyvet bemutatja Szemes Péter esztéta, közreműködik Bali Judit és Lukács Dávid. Június 8-án, hétfőn 17 órakor a városi könyvtár Lenti városának alkotóit látja vendégül. Ez alkalommal mutatják be a „Csönddel cserepezve" című, a Lentiben és környékén alkotók antológiáját, valamint dr. Geresics Gizella: „Fénytörésben" és Szemes Péter: „Rendületlenül" mű könyvét, utóbbiról maga a szerkesztő beszél. A kulturális fieszta moderátora: Kardos Ferenc igazgatóhelyettes.

Lentiben június 8-án, hétfőn 19 órakor a Városi Könyvtárban dr. Fiedler Sándorné „Tíz falu orvosa" című kötetének a bemutatójára kerül sor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!