Kultúra

2015.02.04. 14:30

Mondik Noémi kiállítása a Keresztury VMK-ban

Zalaegerszeg - Mondik Noémi még csak negyedéves hallgató a képzőművészetin, de az internetnek hála máris országos ismertségre tett szert.

Magyar Hajnalka

E napokban a Keresztury Dezső VMK galériájában ismerkedhetünk munkáival, világlátásával.

A pályaválasztás nála nem volt kérdés, kiskorától rajzol, fest, képzi magát, már a középfokon képzőművészeti iskolát látogatott. Innen egyenes út vezetett a képzőművészeti egyetemre, ahova első próbálkozásra be is jutott. Grafika szakra jár, mestere Szurcsik József, akinek neve ismerősen cseng e tájon, hiszen kiállítások, tanítványok, művésztelepek kötik Zalához.

Mondik Noémi, egyik jellegzetes lakótelepi életképe előtt, zalaegerszegi kiállításán. Fotó: Katona Tibor

Mondik Noémi számítógéppel alkot, egérrel rajzol, fest, mostani kiállításán is művészpapírra nyomtatott printeket láthatunk tőle. Művein a lakótelepek élete elevenedik meg, nem kevés iróniával átitatva. A szánk sarkában megjelenő mosoly azonban inkább kesernyés, mint derűs.

– Lakótelepen nőttem fel, és nagyon sokáig reménytelennek tűnt, hogy valaha is kilépjek e külvárosi miliőből. Ez a beletörődés hívta elő belőlem ezeket a képeket – utal a kispesti évek realitására.

Hasonló munkái először csak az „íróasztalfióknak" születtek, nem is gondolt rá, hogy bárkinek megmutassa őket. De az iskolában számon kérték, miért nem készíti el rendesen a kötelező feladatokat, így kénytelen volt előállni velük. A középiskolában még nem igazán értették a szándékát, de az egyetemen már egyértelmű biztatást kapott a folytatásra.

A hörcsög emlékére

Az internetes népszerűséget Paintmámor című blogja hozta meg számára, ahol rendre megosztja munkáit. A képek mellett animációkat is feltölt, sőt, öltöztetős játékot is készített saját magáról. A blog révén pillanatok alatt ismert lett korosztályában, s 2012-ben első lett az internetes cool-listán, bár ő ennek nem tulajdonít különösebb jelentőséget.

Azt sem igazán értette, miként került az interneten zajló Ki Mit Tube? zsűrijébe, olyan celebek közé, mint Puzsér Róbert, Péterfy Bori és Puskás Peti. Ez az interneten zajló tehetségkutató azzal tett szert nagy népszerűségre, hogy a versenyre benevezett videón bármilyen produkció szerepelhetett. Mondik Noémi zsűritagként nem rejtette véka alá a véleményét, s karakteres, megosztó kritikái révén vitába keveredett Puzsér Róberttel is.

E képhez érzelmes Coelho idézet társul címként

Most azonban az ő művei vannak terítéken. Mint elmondja, képei nem karikatúrák, valós, átélt élethelyzeteket rögzít. Arra törekszik, hogy a nyers valósághoz hűen közvetítse az őt körülvevő világ konkrét eseményeit, jelenségeit. A lomi kupacot fotelból őrző nőket, az aszfaltra vizelő hajléktalant, az orrát túró metróutast. Más kérdés, hogy a szemlélőben összesűrűsödik, koncepcióvá tömörül a látvány. Az eszköztelen ábrázoláshoz beszélő címeket, néha egész kis történeteket csatol, amivel személyessé, átélhetővé teszi a pillanatot. Sokszor épp a címadással emeli üzenet értékűvé a művet. Egyik képén például lepusztult liftbe pillanthatunk be, a falakon obszcén graffiti. A sarokban egy elhajított számtanfüzet hever, a kép címe: Áronka eldöntötte, hogy árufeltöltő lesz... Nincs ott egy árva lélek sem, mi mégis magunk előtt látjuk a lakli kamaszt, aki épp most adta fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!