Kultúra

2015.01.25. 15:40

Kiállítás Közép-Kelet-Európa zsinagógáiról

Lendva - A magyar nagykövetség közvetítésével, a magyar állam jóvoltából jutott el az a kiállítás a muravidéki városba, amely Kelet-Közép-Európa zsinagógáit mutatja be.

Gyuricza Ferenc

Az egy hónapon át látogatható tárlatot a Soá, a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapja alkalmából, a délnyugati szomszédos államban zajló programok nyitányaként mutatták be. A húsz tablóból álló kiállításnak stílszerűen a kisváros zsinagógája adott helyet, amely felújítása óta kulturális rendezvények színtereként szolgál.

A plakátkiállításon a győri zsinagóga dél-keleti nézete is látható Fotó: Reprodukció/Gyuricza Ferenc

A Kelet-Közép-Európa zsinagógái 1782-1944 című plakátkiállítás Klein Rudolf építész fotóinak felhasználásával készült, hiszen neki köszönhető, hogy az egykori Osztrák-Magyar Monarchia területén emelt, ma még meglévő zsidó imaházak, vallási színterek adatbázisa rendelkezésünkre áll. Az építész szisztematikus munkával járta be az Európában egykor meghatározónak számító birodalom területét, hogy valamennyi jelenleg is álló épületről felvételeket készítsen.

A budapesti Kazinczy utcai zsinagóga belső tere Fotó: Reprodukció/Gyuricza Ferenc

A kiállítás nemcsak bemutatja a zsinagógákat melyek egy része a felújításoknak köszönhetően eredeti szépségében pompázik, egy részük viszont lassan az enyészeté lesz , de művészettörténeti útmutatóul is szolgál. A húsz tabló tehát remek eligazodási pont, mint ahogy a kiállításhoz készített azonos című, a Külgazdasági és Külügyminisztérium által kiadott kísérőfüzet is az. Ennek előszavában a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület elnöke, Kirschner Péter írja: a zsinagóga nem csupán imahely, hanem a zsidó szellemi élet központja, esszenciája, a közösség összetartozásának, élni akarásának jelképe.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!