Kultúra

2014.09.11. 09:57

Úgy, ahogy más nem látja - Varga György Zalakaroson állította ki fotóit

Nagykanizsa - Azt mondja, az édesapja az ihlető, már ami a pályaválasztást illeti. De mégsem a szokványos értelemben. Varga György nagykanizsai születésű fotóriporterrel váltottunk szót a zalakarosi kiállítása apropóján.

Arany Horváth Zsuzsa

Fotó: Varga György

– Azt gondolom, hogy dacból lettem fotós. Az Adrián jártunk, kölyökként fényképezgettem ott, de apám úgy vélte, egész biztos nem tudok olyan képet csinálni, amilyet a tenger látványa megkíván. Én meg bizonyítani akartam – meséli a kezdeti lendület eredőjét kollégánk, akinek a fotóit a Zalai Hírlap hasábjain is gyakorta láthatták az olvasóink. Ma éppen a Magyar Távirati Irodát erősíti, Somogy, Zala környéke köszönheti annak, hogy képben is megfogalmazódnak az errefelé történtek.

Miért a sajtófotó? Amikor kezdetben a természetfotózás volt a nagy szerelem? Ehhez is köze van a Zalai Hírlapnak. Szakony Attila inspirálta barátját, rajta keresztül érzékelte azt a semmihez sem fogható izgalmat, amit a napi történések, bajok, bánatok, örömök képi megjelenítése jelent. Nem könnyű persze olykor bejutni „tiltott" területekre, baleseti helyszínekre, de a kommunikációs készség és a kapcsolati háló mindig kisegíti őt.

– Tudom, hogy a kép, a látvány ma nagyon fontos a médiában, magam arra törekszem, hogy rajtam keresztül úgy lássák az emberek a valóságot, ahogy más nem láthatja.

Fotó: Varga György

Szeret mindenhol ott lenni, ahol történik valami. Ehhez muszáj jól vezetni, kedvesnek lenni és határozottnak. Olykor versenyt fut az idővel.

– Egy tragikus balesetnél aztán meggyőződöm arról, hogy élet apró gondjait és az értelmét másképp kell lássam.

Ott volt a kolontári iszapömlésnél, az ország az ő képein láthatta először a környezeti katasztrófát.

Ő járt a lengyel busz számos halálos áldozatot követelő zalai éjszakai baleseténél is.

Meséli, képes egy éjszakát is eltölteni a mező közepén, azért, hogy a nyíló kockás liliom mögött csillagköröket mutasson a kép. A hosszú expozíciós idő miatt lehetséges ez.

– Amikor először kiköltöztem ezzel a szándékkal az erdőszélre, pont befelhősödött – szolgál adalékkal a szerencse dolgáról.

– A kedvenc most már az extrém fotó. Szeretem a sajátos nézőpontot, a kreatív, néha dilis megközelítést, remélem, meg is találom. Nemrég az a felvételem tetszett a szerkesztőknek, amelyen egy balatoni futóversenyt a képbe épp csak befutó alakkal jeleztem, mellette pedig a balatoni táj dominált.

Fotó: Varga György

Számos kiállításon szerepelt már szerte a Dunántúlon, szülővárosában, de a zalaegerszegi színházbeli sajtófotótárlatnak is állandó szereplője. A Magyar Sajtófotó még látogatható pesti tárlatán is kint van néhány felvétele.

– Mit szól az édesapja? Belátta, hogy a fia makacs és elhivatott ember?

– Az a legjobb, amikor ő hívja fel a figyelmemet egy-egy eseményre, vagy érdekes látványra. Idős már, de még azért maga is készít képeket.

Fotó: Varga György

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!