Kultúra

2014.08.24. 15:26

Szalmafesztivál Kerkaszentkirályon

Kerkaszentkirály – Minden település keresi az önálló arculatát, mi ezt a szalma-szobor építésben találtuk meg – mondta Pál Zoltán, a mintegy 230 fős község polgármestere. A faluban szombaton tartották a már hagyományos szalmafesztivált.

Gyuricza Ferenc

Pál Zoltán azt is hozzátette: tudomása szerint a környéken nincs még egy olyan település, ahol a falunapot hasonló attrakcióval teszik érdekessé és látványossá, de az egész országot tekintve is unikum a szalmaszobor-építő verseny.

A szervezők idei felhívására 12 kompozíció készült, ám az alkotók száma jóval magasabb volt, legalább félszáz főt mozgatott meg a verseny. Az elkészült szobrok – amelyek közt mesefigurák, életképek, illetve a Stonehenge másolata is megtalálható volt – a község közterületein tekinthetőek meg. A zsűri véleménye szerint ez évben a legjobb teljesítményt Csörnyeföld csapata (hat vidám hölgy, Hermán Attiláné, Horváth Lászlóné, Ternáczné Borovics Eszter, Bekő Zsolt Attiláné, Simonné Makár Szilvia és Hóbor-Sztrahia Krisztina) nyújtotta, ők a Madagaszkár című rajzfilm figuráit alkották újra, ezúttal három dimenzióban.

Fotó: Gyuricza Ferenc

– Másodszor veszünk részt ebben a versenyben, s nagyon jó ötletnek tartjuk – mondta a társai nevében Bekő Zsolt Attiláné. – Többünknek vannak gyermekei, az ötletet végül is tőlük kaptuk, s azonnal ráharaptunk. Egy kis segítséget is kaptunk hozzá, a férjeink fém vázat hegesztettek, a szalmát erre kötöztük fel.

A munkálatok több napon át tartottak, s mint azt a helyiek közül többen is mesélték, már akkor megjelentek asz érdeklődők, sokan arra is kíváncsiak voltak, hogyan is születnek a szobrok. Pál Zoltán azt mondja, ezzel csak nyert a település, hiszen viszik a jó hírét szerte az országban.

A fesztivál keretében számos kulturális bemutatót láthatott még a közönség, továbbá a község szülöttét, a délelőtti istentiszteletet tartó Gyuriga Károly nyugállományba vonuló gyémántmisés plébánost köszöntötték még papi szolgálatának hatvanadik jubileuma alkalmából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!