Kultúra

2014.08.20. 09:51

Mesterségek ünnepe a budai várban: az év műhelye díjat nyerték el a zalaiak

Kedden este a Palota színpadon két díjat is átvehettek a Zala Megyei Népművészek Egyesületének tagjai Parragh Lászlótól, a kamarák országos elnökétől és Pál Miklósnétól, a NESZ elnökétől.

Arany Horváth Zsuzsa

Kónya László és Takács István a vaslakoda egyik kis alkalmi "foglyával". A budavári mesterségek ünnepén zalai fémmegmunkáló mesterségek utcájában. Ezért nyerte el a Zalai Népművészek Egyesülete az Év műhelye díjat a NESZ-től. Fotó: Arany Horváth Zsuzsa

A budai várban idén 28. alkalommal megrendezett Mesterségek Ünnepe során adja át elismeréseit a NESZ (Népművészeti Egyesületek Szövetsége). A vár egyik legszebb pontján, a Koldus kapunak nevezett bejárat mellett a legnagyobb területet „birtokló" mintegy hatvanfős zalai csapat egy egész kis utcácskát rendezett be azért, hogy bemutathassa az idei találkozó kiemelt mesterségét, a fémmegmunkálást. Három kovács (Takács István, Kónya László, Csiszár Tibor) nyitotta a sort, majd ötvösök, foltozók, drótosok, fémbeverések díszítők, ólomkatona-gyártók, ékszerkészítők sorjáztak. A fő attrakció egy vaskaloda volt, amely hajdanán a mezei tolvajok megszégyenítésére szolgált. Ott jártunkkor azonban szívesen fotózkodott benne minden arra járó ifjú és korosabb látogató. Nem csoda tehát, ha a zalai ötlet nyerte el az Év műhelye címet. Emellett díjat kapott a Kocsisné Koszorús Anikó vezette zalaegerszegi hímző szakkör is.

- A Zalai Népművészek Egyesülete Skrabut Éva vezetésével vezérhajója a hazai népművészet és a mesterségek hagyományőrzésének - mondta lapunknak Pál Miklósné Anci, a NESZ elnök, amikor a forgatagban kicsit félrevontuk bokros teendőitől a Palota színpad árnyékába. - A titkuk a közösségépítésben rejlik, s abban, hogy fiatalokat vonzanak maguk köré, akik láthatóan nagy kedvvel mutatják be elődeik kétkezi tudását. Ezen kívül mindig tele vannak ötletekkel, amit olykor mi is őszinte elismeréssel szemlélünk - tette hozzá az elnök, aki egyben a békési népművészeti szervezet vezetője is.

Tóth Dávid és Kónya László kovács a bakszekérrel. A vasalat elkészítése volt az egyik feladat. Háttérben a budavári palota egyik kupolája. Fotó: Arany Horváth Zsuzsa

A Mesterségek ünnepén a zalaiak nemrég felújított jurtája adott otthont a Mesterek mesélnek sorozatnak, mely naponta várta azokat, akik kíváncsiak a hajdani, de új köntösben továbbélő mesterségek legjobbjainak színes beszámolóira.

Az év ifjú mestere címet ezúttal a tokaji térségből érkezett Hotyek Zita kapta, aki az ország egyetlen női kádármestere, borász családjában a 4. generációt képviseli ebben a tevékenységben.

Pál Miklósné Anci, a NESZ elnöke, aki meleg szavakkal méltatta a zalaiakat, akiket a NESZ-mozgalom vezérhajójának nevezett. Fotó: Arany Horváth Zsuzsa

Az öt napos, 130 millió forintba kerülő rendezvény 60-70 ezer látogatót vonzott. Az állam 30 millióval támogatta az augusztus 20-i ünnephez kapcsolódó, a hajdani vidéki vásárok, mesterség bemutatókat  öt napra a fővárosba „költöztető" programot. Amely a Mátyás templomnál rendezett kenyéráldással ért véget augusztus 20-án délután.

Drótos fazekak a zalai fémmegmunkálók utcájából. Fotó: Arany Horváth Zsuzsa

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!