Kultúra

2014.08.25. 13:45

Katonadalokat adtak elő a részt vevő, többségükben zalai népdalkörök

Zalaapáti - A népdalkörök már év közben is készülnek a hagyományos katonadal fesztiválra, hiszen gyűjtik őseink zenei hagyatékát. A rendezvényt már 5. alkalommal szervezték meg.

Keszey Ágnes

– A katonadalok nemzeti hagyományaink szerves részét képezik, magyarságunkat és identitásunkat fejezik ki. Azok a fellépők, akik erre a fesztiválra készültek, komoly kutató munkát végeztek, hogy idős emberektől eredetiben hallgassák a majdnem feledésbe merült dalokat. A fiatalok szinte csak e dalokon keresztül ismerhetik meg a száz évvel ezelőtti ifjúság gondolatait, életérzését, a hazaszeretet megtapasztalását, élhetik át az otthon maradottak fájdalmát – mondta el Pozsegovits Borbála szervező, a Művelődési Ház vezetője.

A jubileumi katonadal fesztivált Zalaapáti polgármestere nyitotta meg:

– A katonadalok különleges, egyedi műfajt képviselnek, keserédesek. Vannak bús, komor hangvételűek – melyek a keserűek –, de jócskán találunk köztük diadalról, boldogságról és szerelemről szólóakat is – ezek az édesek. Különlegesek, de szépek, felemelőek és mulattatóak egyaránt – emelte ki Vincze Tibor.

 

A jubileumi katonadal fesztiválra többségében zalai népdalkörök érkeztek.

– Reziben minden évben megemlékezünk a Doni áttörésről. Az én édesapám is kint volt, de hazajött, férjem édesapja azonban kint maradt. Így személyes emlékeim is vannak. Minden katonadal szép, megérinti az ember lelkét. Ez a fesztivál ünnepélyes és méltó a hősök emlékéhez. – mondta el Lancz Ferencné, a Rezi Őszirózsa Nyugdíjas Klub Népdalkörének vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!