Kultúra

2014.06.25. 16:45

Zalai önkéntesek segédkeztek a XVI. századi ház újraalkotásában

Zalaegerszeg-Széphavas - Két évvel ezelőtt találkoztak először a gondolattal. Megragadta a fantáziájukat, nem volt akadály a 940 kilométer sem, hogy az építésbe belefogjanak.

Arany Horváth Zsuzsa

Sümegi László, a zalaegerszegi városi kollégium vezetője meséli, Molnár V. József etnográfus előadása indította őket arra, hogy az erdélyi Gyimesfelsőlok közelében lévő 1300 méter magas hegytetőre, Széphavasra Szentlélek kápolnát építsenek kalákában. Nem újat, hanem a XVI. században létezett, majd elpusztult templomot újraálmodva. Ebben segítségükre volt a sepsiszentgyörgyi múzeum régészeti kollektívája, amely Esztány Zsolt vezetésével a terveket is elkészítette az újraalkotáshoz. Csak azt nem gondolták, hogy épp Zalából érkezik az elszánt csapat.

A széphavasi kápolna tavaly nyár végén

– 2012 májusában ástuk ki és raktuk le a körtemplom alapjait – kezd a nem mindennapi történetbe Sümegi László. – Nem vagyunk kőművesek – teszi hozzá a magyartanár férfiú. – De olyan precíz volt a tervrajz, hogy sikerült. A baráti társaság maga szervezte az utazást, megoldotta az élelmezést. Úgy kell elképzelni, hogy a hegyen nincs infrastruktúra, se víz, se villany, a legközelebbi lakott terület 1,5 órányi járóföldre van. Lefelé, mert fel a hegyre dupla időbe kerül a feljutás. Kiépített út persze nincsen. A mieink egy méter vastag falat húztak, 12 ülőfülkét alakítottak ki, valamint az oltármélyedést. A fal kívül függőleges, de belül 8 fokkal befele dől. Öt boltívből áll össze a bejárati ajtó. Az egész kisméretű téglából!

Mindez nem riasztotta el a zalai elszántakat. A következő év nyara ismét ott találta őket. A betonkoszorú és a záróboltozat őrzi a kezük nyomát. (Magyarországról debreceniek is segítették ebben a fázisban a kápolnaépítést.) – A költségeket az építésre szerveződött egyesület teremtette elő adományokból, jótékonysági koncertekből – tájékoztatott a zalai csapat vezéregyénisége, hozzátéve a munka semmihez sem fogható élményt jelentett számukra. Nem csoda, hogy a családjaikat is elvitték a majd 1000 kilométerre lévő hegytetőre, amelynek még a neve is varázslatos.

A zalaiak Sümegi László (balra) vezetésével dolgoztak. Kivette a részét a munkából Kalmár Zoltán, Tóth László, Németh Dezső, Radácsi Péter és Róbert, Pápai János, Birkás József, Horváth Károly, Czigány Tamás, Paulics Péter,Weide André és Péter. Fotók: Széphavas Egyesület

– Most pünkösdkor ejtették meg a kápolna felszentelését, ráadásul már az első keresztelőt is megtartották benne – szól a használatba vétel örömteli eseményeiről beszélgetőtársam. – Egy ismeretterjesztő előadás elég volt ahhoz, hogy útra keljenek? – Úgy éreztük, hogy ez annyira merész ötlet, hogy ebben részt kell venni. Kihívásnak éreztük. Akik velünk voltak, mind azt mondták, ide vissza kell jönni. Különleges hely, még az elzártsága ellenére is. Vagy éppen azért? Sümegi László jelzi, a legközelebbi karitatív munkájukat a mai Magyarország területére tervezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!