Kultúra

2013.12.03. 15:50

Tekerősök egymás közt

Keszthely - András nap alkalmából újra megrendezte hagyományos tekerős találkozóját a Család Iskola. A programra az ország minden részéből érkeztek felnőtt és gyermek zenészek

Sámel József

Keszey Tivadar igazgató elmondta: szerencsére egyre több intézményben nyer teret a népi hangszer, e folyamatot segíti a Zeneakadémia képzése is. Úgy fogalmazott, fontos, hogy a gyermekekkel megismertessék a tekerőt.

- Szerencsére van igény a találkozóra, s arra, hogy a pedagógusok mellett egymással, egymás tudásával is ismerkedjenek a résztvevők - tette hozzá. - Idén közel harmincan érkeztek hozzánk, s nem csupán a tekerősök, hanem a népi éneklés terén is kínáltunk képzést. De a klarinét is megjelent a találkozón. Szerényi Béla, Legeza Márton és Németh András a hangszereseket, a Soós Réka és Szerényiné Kóta Judit pedig az énekeseket oktatta. A hagyományos tanrend mellett az adventi és karácsonyi zenék, énekek is megszólaltak a találkozón.

Az András-napi tekerős találkozón közel harmincan vettek részt. A zenészeket Szerényi Béla (jobbról) oktatta, aki készíti is a hangszert (Fotó: A szerző)

Keszey Tivadartól megtudtuk: nagy öröm, hogy évről évre sikerül megújulni tan-anyag tekintetében.

- A lelkes és folyamatos kutatómunkának köszönhetően mindig előkerülnek újabb és újabb dalok, ami nagy öröm számunkra. Rendkívül fontos műhelymunka, s úgy látom, a tekerő egyre népszerűbb hangszer a gyermekek körében. A céljainkat szolgálja az iskolai képzés, több, a miénkhez hasonló találkozó, valamint az a tihanyi tábor, melyből reményeink szerint szintén tudunk hagyományt teremteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!