Kultúra

2013.03.06. 21:12

Vissi Barnabás kedvence a romantika kora

Zalaegerszeg - Legszívesebb romantikus és Bach- műveket játszik Vissi Barnabás. Az egerszegi zongorista a Zeneakadémia első éves hallgatója. Legutóbb ifjúsági koncerteken hallhatta a közönség.

Szabó Judit

Vissi Barnabás a Zalaegerszegi Szimfonikus Zenekarral lépett fel nemrég a megyeszékhelyen, az ifjúsági koncert-sorozatban.

- Nagyon jó ötletnek tartom, hogy a diákságot így próbáljuk meg közelebb hozni a zenéhez. Örömmel vállaltam a felkérést azért is, mert  nagy tapasztalatszerzés: eddig  csak egyszer játszottam szimfonikus zenekarral, most pedig, ennek a koncertsorozatnak a keretében ötször.  Nagyon   befogadóak voltak a diákok, és külön öröm, hogy a  kisiskolások is türelemmel és érdeklődéssel hallgatták  az előadást - mondta Vissi Barnabás.

Tizenkét éve kezdett zongorázni. A Pálóczi-zeneiskolában Heizer Zsófia, majd Tóth László volt a tanára.

- Nem én választottam a zongorát, hanem a szüleim, mert úgy gondolták, hogy érdekelnek az ilyen  összetett szerkezetek. Apukám faggotton játszott, anyukám pedig fuvolán   - mesélt a család zenei hagyományairól.

Tavaly nyáron vették fel az akadémiára, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre.

- A Zrínyi Gimnázium után  egy évet jártam Budapesten a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolába,  utána vettek fel a Zenekakadémiára. Szeretem az ottani   közeget, mert egyfolytában  a zenében élünk.  Nagy kedvencem a romantika korszaka talán a lelki alkatomból kifolyólag, örömmel játszom  Chopin, Liszt és Rachmaninov műveit. Bach valamivel  nehezebben befogadható zenéje is nagyon közel áll hozzám. Szokták  mondani, hogy a Bach-művek előadásához  külön érzékem van.

A Zeneakadémián keményen kell dolgozni, mondta Vissi Barnabás. Minimum 4-5 órát tölt naponta a zongora mellett, a többi tantárggyal, mint a filozófiával vagy esztétikával nincs annyi dolog.

- Kamarazenét is játszom két formációban, egyrészt a kedvesemmel, aki szintén zongorista, valamint  egy csellista hölggyel.

A jövőjét  itthon képzeli el, azt vallja, hogy aki  Magyarországra született, itt kell boldogulnia. Az egyetemi időszakban ugyanakkor legalább egy félévet külföldön szeretne tanulni, hogy tágítsa látókörét.

- Fogalmam sincs, hogy utána mit hoz jövő. Ha lesznek lehetőségeim, szívesen szerepelek külföldön is, bár őszintén szólva úgy vélem, ha végzek, a tanítás lesz a fő profilom. Eléggé stresszes vagyok a színpadon, de ha valakinek tanácsot kell adni, akkor egyáltalán nem.

Vissi Barnabás legközelebb március 15-én lép fel Egerszegen a szimfonikus zenekarral. A Pálóczi-zeneiskolával közösen szervezett hangversenyen az iskola egykori, zeneművészeti felsőoktatásban továbbtanuló  növendékei játszanak szólót. Fellép Nauratyill Zita, Standi Dorottya, Lővey Márk és  Vörös Ádám is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!