Kultúra

2013.03.08. 21:25

Republic: "Nehéz pillanatokat élünk"

Számítottunk a rossz hírre, mindannyiunknak ott volt a tudatában, hogy a telefon bármikor megcsörrenhet, de amikor tényleg bekövetkezett, nagyon fájdalmas perceket éltünk át, minden gondolatunkat Cipő töltötte ki – mondta a Zalai Hírlapnak Boros Csaba, a Republic zenekar basszusgitárosa az együttes énekesének állapota kapcsán.

Gyuricza Ferenc

Mint az köztudott, a Republic frontembere, Bódi László, azaz Cipő már évek óta krónikus szívritmuszavarral küzd, aminek következményeként február közepén sürgősséggel kórházba kellett szállítani. Állapota olyan súlyosnak bizonyult, hogy orvosai a mélyaltatást találták a legmegfelelőbbnek regenerálódása érdekében, ám ebből az állapotból – bár próbálták – egyelőre nem sikerült visszahozni. Cipő betegségéről, a zenekar jövőjéről, valamint az időközben megjelent Republic Klasszikusok című új nagylemezről Boros Csaba basszusgitárost kérdeztük.

– Nagyon nehéz pillanatokat, napokat, heteket élünk át mindannyian – mondta Boros Csaba. – Abban a pillanatban, amikor megtudtuk, hogy Laci milyen állapotban került kórházba, mindenkit lesújtott a hír. Tudni kell, hogy ő egy nagyon beteg ember, a kívülálló eddig talán nem is fogta fel, hogy mennyire. Mi azonban ismertük az állapotát, amit befolyásoltak az időjárási frontok, de az is, hogy mennyit pihent, mennyit aludt. Ennek ellenére hajtotta magát, olyan előadásokat is bevállalt, amikor már mi tiltakoztunk a fellépése ellen. Többször volt olyan, hogy mondtuk neki, üljön be a mentőbe, menjen be a kórházba, és majd megcsináljuk a koncertet valamikor máskor. Ő azonban összeszorította a fogát, és azt mondta, nem, mert vár a színpad. Laci általában mindennek az ellenkezőjét csinálta. Ha láttunk egy szép kékre festett autót, amit a zenekar minden tagja megcsodált, ő biztosan undorítóan rondának nevezte.

A Republic tavaly az Egerszeg fesztiválon is fellépett. A kép előterében Cipő, mögötte a basszusgitáros Boros Csaba. Fotó: Gyuricza Ferenc

Boros Csaba szerint bár az orvosok sokszor figyelmeztették, Cipő nem akart tudomást venni a betegségéről. Jelenleg kómában van, ugyanakkor lélegzik, anyagcseréje működik, orvosai táplálják, semmi olyan fizikális hatás nem látszik rajta, amitől rosszabb állapotban lenne, mint három héttel ezelőtt, leszámítva, hogy azóta alszik. A zenésztárs szerint ugyanakkor a kómának különböző stádiumai vannak.

– Laikusként mi azt tapasztaljuk, hogy vannak éberebb és mélyebb állapotai – folytatta Boros Csaba. – A felesége állandóan ott van mellette, ő azt szokta mondani: most alszik Laci, most fenn van. Az orvosok viszont nem mondanak semmit, a kóma ugyanis nem olyan, mint egy lábtörés, ahol fel lehet állítani a diagnózist. Csak tapasztalati úton tudják kezelni.

A basszusgitáros úgy véli, Cipő állapota még inkább összekovácsolta a zenekart, illetve a velük együtt dolgozókat és a családtagokat. Eddig is olyan közösséget alkottak, amelynek tagjai nem munkatársként, hanem barátként tekintettek egymásra. A koncertekre a zenészek általában családtagokkal együtt utaztak, és olyan is előfordult, napokra ott maradtak még az adott fellépés helyszínén. Most azonban olyan mély beszélgetések is megindultak közöttük, amikre régen volt már példa.

– Mindannyian átéreztük annak a felelősségét, hogy Lacinak van felesége, vannak gyermekei, és van édesanyja, akikért erkölcsi és anyagi felelősséggel tartozunk – jelentette ki a zenész. – Mindannyiunknak az van a fejében, hogy visszatér hozzánk, és a rehabilitációja újra elfoglalja a helyét a zenekarban, ám ezt csak akkor tudja megtenni, ha a Republic működőképes marad. A 23 éves közös munkát nem adhatjuk fel. Tovább kell vinnünk a dalokat, amiket közösen alkottunk, s amikkel létrehoztuk a Republic hangzásvilágát. Ezek a dalok annak az öt embernek az életét jelentik, akik a Republic együttest alkotják, ebbe Laci is beletartozik. Valójában akkor tudjuk magunkat, s természetesen őt is fenntartani, ha a zenekart továbbvisszük. Valamit tehát tennünk kell, s lassan körvonalazódik is egy B terv, aminek részleteiről még nem tudok beszélni.

Fotó: Gyuricza Ferenc

Az időközben kiadott Republic Klasszikusok című album készítésének körülményeiről viszont szívesen árult el részleteket a zenész. Mint mondotta, annak ötlete, hogy nagyzenekarral dolgozzanak, 10-15 évre vezethető vissza, az egyik hazai pénzintézet ötvenedik évfordulója alkalmából volt egy ilyen turnéjuk.

– Ez egyszeri alkalomnak tűnt, szinte el is felejtettük, ám 2009 végén felkértek bennünket, hogy lépjünk fel a miskolci Operafesztiválon, és ehhez készítsünk átiratokat. Gondolkodtunk a repertoáron, és akkor döntöttünk úgy, hogy nemcsak klasszikus zeneműveket állítunk színpadra a mi hangzásvilágunkra átdolgozva, de a Republic dalok közül is újra áthangszerelünk párat nagyzenekarra. A műsor repertorájába így Bartók, Paganini, Hacsaturján és Grieg ismertebb szerzeményei mellé azok a Republic dalok is bekerültek, melyekbe belehangszereltük a nagyzenekart. Ezt a programot később máshol is előadtuk, többek között a Budapesti Kongresszusi Központban 2011. március 14-én, ahol a lemez anyagát rögzítettük. A Republic Klasszikusok album azért született, mert felkértek rá bennünket, mi pedig megmutattuk, hogy a magunk eszközeivel mit tudunk kihozni az együttműködésből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!