Kultúra

2013.02.19. 18:28

Zalai ősbemutató Székelyudvarhelyen

Ősbemutatóra készül február 21-én csütörtökön a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház: a zalai születésű Szálinger Balázs Köztársaság című drámáját viszik színre Telihay Péter rendezésében.

Arany Horváth Zsuzsa

Szálinger Balázs elmondta, megtiszteltetés számára, hogy Erdélyben állítják először színpadra a Köztársaságot. (A 35 éves Alsópáhokon felnőtt, Keszthelyen érettségizett költő egyébként Erdélyben kezdte lírikusi működését, 1999-ben ottani kiadó gondozásában jelent meg első verseskötete, a Kievezni a vajból, című. Ezen kívül sok időt töltött Kolozsvárott, Nagyváradon, az ottani irodalmi közélet vérkeringésében. (Ott tanultam meg fegyelmezetten verset írni, szokta nyilatkozni a fiatal alkotó.) Szálinger Balázs a színház világával először Debrecenben találkozott, ott a táncszínházként előadott Kalevala átiratára kérték fel, majd a budapesti Nemzeti Színházban is játszottak az ő keze nyomát viselő darabot.

Mint kiderült, úgy hírlik, hogy a Köztársaság című dráma zalai színházi bemutatója sem várat sokáig magára. Úgy tudjuk, ez ügyben hamarosan bejelentésre készül a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház vezetése.

Tóth Árpád, a kalóz és Jakab Orsolya, azaz Sophia, Ariszteász lánya a próbán. Fotó: Tomcsa Sándor Színház

A február 21-i székelyudvarhelyi bemutatóról a rendező, Telihay Péter azt nyilatkozta az erdélyi sajtóban, hogy különleges tehetséggel és bölcsességgel megírt történet, hiszen a politikához van kötődése, de nem ez a lényege, ugyanis magánéleti történetsorozatról szól, amely több párhuzamos történet révén megmutatja, milyen mélyen nyúl bele a politika az emberek magánéletébe. A rendező szerint a színdarabnak az a nagy erénye, hogy a közönség egyszerre tud nevetni és sírni.

Telihay Péter éberen keresi a színvonalas, kortárs magyar műveket, függetlenül attól, hogy Felvidéken, Délvidéken, Erdélyben vagy Kárpátalján íródtak. Először dolgozik a székelyudvarhelyi társulattal.

A darabot előadó szereplőkgárda tagjai: Dénes Gergely, Csurulya Csongor, Antal D. Csaba, Szűcs-Olcsváry Gellért, Vidovenyecz Edina, Tóth Árpád, Barabás Árpád, Kulcsár-Székely Attila, Jakab Orsolya, Bekő Fóri Zenkő, László Kata, Dunkler Róbert és Varga Márta.

A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház igazgatója, Nagy Pál nyilatkozatából kiderül, nem túl gyakran vállalkoznak ősbemutatóra, de a szóban forgó darab rabul ejtette a társulatot. Csurulya Csongor művészeti vezető a darab friss nyelvezetét dicsérte, s azt, hogy, míg a kortárs drámák szereplői panaszkodnak, addig Szálinger figurái épp ellenkezőleg nyilvánulnak meg. Nem aktuálpolitikai mű, a politika lényegéről szól, amely tönkretesz bennünket, vélik a színreállítók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!